Téma šiesta

Už je to viac ako rok, čo sa nápis e-designum objavil na webovej stránke Slovenského centra dizajnu. Keďže prístup k jeho obsahu je pomerne nenápadný, čísla o čítanosti, počte zobrazení jednotlivých článkov, dokážu príjemne prekvapiť a veľmi povzbudiť.

Ďakujeme za dôveru! Bez pomoci Kataríny Kasalovej, multifunkčnej Zuzany Duchovej, ktorá e-designum agilne propaguje, Gabriely Ondrišákovej a viacerých kolegov z nášho múzea, autorov z galérií, vysokých škôl, dizajnérok a dizajnérov, by sa nám nedarilo. Virtuálna cesta, ktorú sme si pred dvomi rokmi vybrali, a ktorú vďaka podpore SCD môžeme aj realizovať, nie je ľahká. Treba sa na nej opatrne vyhýbať, a hádam sa nám to vačšinou darí, lacným témam, námetom, príspevkom, pri ktorých by mohlo vzniknúť čitateľské déja vu – „toto alebo o tomto som už niekde na webe čítal!“… Je to cesta, na ktorej sa stretávame väčšinou s autormi a dizajnérmi, ktorí rovnako ako my, netúžia ísť iba smerom k abstraktným výšinám, komplikovaným akademickým témam. Skôr popisujú a komentujú aktivity, ktoré sprevádzajú alebo sprevádzali život okolo nás, jednotlivosti, ktoré zdôrazňujú jeho hodnoty, ale aj fakty a javy, ktoré našu pohodovú existenciu ohrozujú. A s entuziazmom naznačujú a popisujú riešenia.

Priznám sa, bola som v pokušení zostaviť a zverejniť rebríček najčítanejších článkov. Nástroje elektronického média to umožňujú. Umožňujú, ale nedá sa nimi odmerať kvalita príspevkov, tú potvrdzujú a v budúcnosti (možno) preveria iné faktory. V tomto prípade by boli čísla nespravodlivé. Počas prvého roka našej existencie sme objavili viacero kvalitných autorov a projektov. Takže namiesto pôvodne zamýšľaného rebríčka pripomenieme v abecednom poradí našich prispievateľov a dúfame, že aj vďaka tomuto zoznamu sa znovu vrátite k článkom, ktoré vás zaujali. Medzitým ďalej hľadáme témy, hľadáme a oslovujeme autorov, redigujeme, editujeme…

A ešte k našej galérii dizajnérov/dizajnérok a značiek. Podarilo sa nám v nej zhromaždiť úctyhodný počet údajov a veľký objem obrazového materiálu. Už teraz vieme, že na novej stránke SCD získajú viditeľnejšie miesto a dizajnérsku komunitu týmto spôsobom neprestaneme ďalej propagovať a podporovať.

Koho ste doteraz čítali:

Žofia Babčanová, Katarína Balážiková, Samo Čarnoký, Zuzana Duchová, Elena Farkašová, Mária Fulková, Lenka Hámošová, Miloslava Hriadeľová, Katarína Hubová, Simona Janišová, Katarína Kasalová, Michala Lipková, Gabriela Ondrišáková, Eva Pavlovičová, Ľubica Pavlovičová, Klára Prešnajderová, Sonia de Puineuf, Maroš Schmidt, Zuzana Šidlíková a Zuzana Waszczuková.