Designum 4/2023 v závere roka prezentuje laureátov NCD

Editoriál

Na začiatku roka sme si predsavzali, že si budeme pripomínať 30. výročie samostatnosti Slovenskej republiky príspevkami, ktorými sa v spomienkach vrátime k súžitiu s Čechmi v jednom štátnom usporiadaní. Pripravili sme články, ktoré nám sprítomnili minulosť a súčasnú spolupatričnosť prostredníctvom dizajnu. Veríme, že naša vzájomná spriaznenosť týmto výročím nekončí, a aj naďalej budeme spoločnú históriu v oblasti dizajnu skúmať, analyzovať a novými prístupmi prehodnocovať aj v ďalších ročníkoch.

Časopis Designum čaká v nasledujúcom roku oslava 30. výročia jeho vzniku. Hoci jeho nulté číslo bolo distribuované už koncom roka 1993, jeho oficiálne vydávanie môžeme datovať od roku 1994. Toto jubileum si budeme pripomínať príspevkami, ale aj sprievodnými podujatiami. Posledné číslo tohto ročníka sme pripravili s cieľom prezentovať troch laureátov Národnej ceny za dizajn. Cenu ministerstva kultúry za prínos v oblasti dizajnu získal Ferdinand Chrenka. Zhodnotenie jeho dizajnérskej tvorby pre firmy a tiež jeho dlhoročné pedagogické pôsobenie na VŠVU približuje rozhovor, ktorý pripravil Zdeno Kolesár.

Martina Ďurikovičová získala v Národnej cene za dizajn 2023 – Produktový dizajn ocenenie v kategórii Móda & Módne doplnky za kolekciu Pink Metrix Collection. Zároveň jej medzinárodná porota tejto súťaže udelila aj Cenu pre osobnosti dizajnu – Nový zjav. O procese vzniku módnych odevov z autorského bioplastu, ale aj o jej pracovných skúsenostiach v módnych domoch sa s ňou zhovárala Lívia Rášová.

Stôl Ikona získal v Národnej cene za dizajn 2023 – Produktový dizajn špeciálnu cenu v kategórii Domov & Verejný priestor. Vyrába ho firma Karpiš, jediný výrobca na Slovensku, ktorý sa špecializuje na rozťahovacie jedálenské stoly z masívu. Aká cesta viedla k výrobe tohto jedálenského stola, ako sa vyvíja táto slovenská firma pôsobiaca v Prievidzi už vyše tridsať rokov, píše v reportáži Katarína Hubová.

Súťaž Interiér roka už deväť rokov popularizuje profesiu českých i slovenských architektov a interiérových dizajnérov. V mnohých kategóriách sú pravidelne oceňované najmä výnimočné slovenské interiéry. O súťaži, jej kategóriách a projektoch, ktoré prispievajú k celkovej kultúre spoločnosti, informuje Petr Tschakert.

Grafický dizajnér a fotograf Pavel Blažo patrí medzi autorov, ktorí Slovenskému múzeu dizajnu SCD krátko po jeho vzniku darovali štedrú časť svojho diela. Nedávno oslávil osemdesiate narodeniny, jeho doterajšiu tvorbu pri príležitosti jubilea rekapituluje Gabriela Ondrišáková.

Galéria mesta Bratislavy začiatkom septembra 2023 oficiálne spustila online katalóg, ktorý bude postupne prinášať komplexné informácie o umeleckých dielach vo verejnom priestore mesta Bratislava. Výskum venujúci sa dielam, ktoré na území Bratislavy vznikali v období po druhej svetovej vojne až po súčasnosť a druhovo a typologicky sa zameriava na exteriérové sochy, pomníky a pamätníky, výtvarne stvárnené pamätné tabule, fontány, drobná architektúra a autorský dizajn, približuje článok Zoje Droppovej.

Kniha Designéři v českých zemích a československý strojírenský průmysl 1918 – 1992, ktorú spracoval kolektív autorov Zdeno Kolesár, Vít Jakubíček, Jiří Hulák a Johanna Pauly je publikačným výstupom výskumného projektu Univerzity Tomáša Baťu v Zlíne a Národného technického múzeum v Prahe. V recenznom príspevku ju hodnotí Jaroslav Polanecký.

V tomto čísle sme použili v nadpisoch písma Cyber Fairy od Moniky Juríkovej a Boing od Radovana Vašáka.

Obsah Designum 4/2023

Editoriál / Jana Oravcová
Priemyselný dizajnér musí mať kontakt s praxou. Rozhovor s Ferdinandom Chrenkom / Zdeno Kolesár
MADbyMAD alebo luxusná móda z biomateriálov. Rozhovor s Martinou Ďurikovičovou / Lívia Rášová
Ikona, správny názov pre stôl od firmy Karpiš / Katarína Hubová
Interiéry roka rozkročené medzi Česko a Slovensko / Petr Tschakert
Pavel Blažo – grafický dizajnér, fotograf, inovátor, experimentátor / Gabriela Ondrišáková
Projekt Umenie mesta mapuje diela vo verejnom priestore Bratislavy / Zoja Droppová
Dizajnéri v českých zemiach a československý strojársky priemysel 1918 – 1992 / Jaroslav Polanecký
Písma čísla / Monika Juríková, Radovan Vašák

Viac k téme v publikáciách

Designum 4/2023

Slovenské centrum dizajnu
Designum 3/2023 – obálka časopisu

Designum 3/2023

Slovenské centrum dizajnu
Designum 2/2023

Designum 2/2023

Slovenské centrum dizajnu
Designum 1/2023 obálka

Designum 1/2023

Slovenské centrum dizajnu
Prejsť na publikácie