Téma tretia_2020

Koncom augusta a na začiatku septembra sme mohli vo viacerých mestách na Slovensku zaznamenať podujatia v rámci čoraz populárnejšieho festivalu Sensorium, o ktorom sa s nami rozprávala iniciátorka tohto zaujímavého formátu u nás a zároveň jeho riaditeľka Lucia Dubačová, ako aj jedna z online prednášajúcich, Američanka žijúca v Berlíne, Rachel Uwa. Festival priniesol prednášky, diskusie, performancie a najmä dôležité a aktuálne témy.

V e-designume nájdete aj články, ktoré sprostredkujú špecifické a svieže úvahy o nových metódach v dizajne tak, ako ich vidia aktívni dizajnéri. Ak i vás upútali témy ako sú medzidruhová komunikácia, resp. more than human prístup v dizajne, potom rozhovory so Zuzanou Zmatekovou splnili Zuzanin cieľ:.. aby sa o nich dozvedelo viac ľudí, a z toho množstva ľudí, aby sa našlo zopár, čo pôjdu hlbšie a budú vedieť minimálne, kde sa inšpirovať… 

Vraciame sa aj k letnej výstave v našej Galérii dizajnu Satelit DESIGN IS NOW!, a to dvomi úvahami – o fenoméne rúško a o príkladoch architektúry, ktorá v podmienkach korony funguje dnes a ako čas korony poznačí architektúru, ktorá by mala fungovať zajtra.

Juliana Mrvová a Marek Halász sa výstavou s názvom Do jadra vulkánu predstavili v Banskej Štiavnici. Výstava pozitívne rezonovala už vo viacerých médiách, u nás nájdete príspevok, ktorý sa pokúša na ňu nazerať z pozície teórie a histórie dizajnu. Pokiaľ sledujete širokú škálu monografií výtvarných umelcov, ktoré v súčasnosti vychádzajú na Slovensku, možno ste si všimli, že sme spolupracovali na vydaní vôbec prvého spracovania diela grafického dizajnéra Milana Veselého.

Veríme, že vám tiež neuniklo, že zborník z konferencie Škola ako laboratórium moderného života, ktorý jeho zostavovateľky chápu ako trochu iný pohľad na výročie Bauhausu, je na našej webovej stránke voľne prístupný, a to ako v jeho slovenskej, tak aj medzinárodnej verzii.

Ďalej sme vás chceli upozorniť na to, že medzi Diela mesiaca v Slovenskom múzeu dizajnu bola zaradená zaujímavá kolekcia propagačných materiálov Karola Rosmányho pre vydavateľstvo Tatran zo 60. rokov minulého storočia, ktorá je súčasťou jeho daru pre naše múzeum. Výber nebol náhodný, vznikol v súvislosti s Rosmányho výstavou, ktorá ešte potrvá do 4. novembra. Viete, že Slovenské centrum dizajnu už šestnásť rokov sprístupňuje informácie z oblasti dizajnu na Slovensku prostredníctvom informačného systému s názvom IS Dizajn? Dokážete sa v ňom orientovať? Skúste využiť spracované informácie pomocou návodu, ktorý vám poskytne článok IS dizajn – malý sprievodca obsahom

Pekné a užitočné čítanie, Ľuba Pavlovičová