Téma tretia

Nedávno v priestoroch aukčného domu Soga pripravili výstavu s názvom Trh nikdy nespí, ktorá vznikla ako sprievodné podujatie k vydaniu rovnomennej knihy Niny Gažovičovej. Hľadanie akýchkoľvek zákonitostí trhu s umením (či nebodaj s dizajnom), je takmer syzifovská robota odkrývajúca pod nánosmi histórie rozličné podmienky, ktoré ho modelovali a stále ovplyvňujú aj v súčasnosti. Slovné spojenia ako cenotvorba, kúpna sila alebo obchodovanie niekomu ešte stále neznejú v spojitosti so slovom umelec elegantne, skôr rozporuplne. Aj v dizajne pociťujeme antagonizmus medzi nadmerným konzumom a životaschopnými, dnes z rôznych strán komentovanými trendmi smerujúcimi k udržateľnosti, ktorý sa nám môže zdať neprekonateľný. Na jednej strane dizajn najnovších výrobkov, podporovaný nákazlivými marketingovými stratégiami, na strane druhej apel na znižovanie vlastných potrieb v prospech nasledujúcich generácií. Kto je však povinný angažované projekty financovať a tým aj ohodnotiť dizajnérsku prácu, kto je tou kúpnou silou, čo určuje cenu takejto práce? Kde hľadať relevantné zdroje?

Kontrast medzi konzumom a udržateľnosťou tvorili aj podujatia posledného Milano Design Week-u, kde sme mali skromné slovenské zastúpenie. Mohli by sme ho vystopovať na viacerých podujatiach u nás, v charaktere vznikajúcich nových produktov, projektov alebo prezentácií od dizajnérov a štúdií.

Téma budúcnosti ako aj kvalitnejšej prítomnosti, je už povinnou výbavou nielen na akademickej pôde, na poli vzdelávania, v odborných diskusiách, konkrétnych projektoch, ale aj pri organizovaní súťaží: viete, že do poslednej Národnej ceny za produktový dizajn sa z celkového počtu 176 diel do kategórie Dizajn s pridanou hodnotou prihlásilo 35? Slušná pätina. Onedlho by sme sa mali dozvedieť, koľko ich bude tento rok. Práve sa skončil festival Sensorium, ktorý sa tento rok spojil s podujatiami Bratislava Design Week-u. Do hlavného mesta priniesol množstvo nových formátov a BDW aj vďaka nemu dôstojne oslávili svoj 10. jubilejný ročník. Sensorium pracoval s témou Rozšírená myseľ a expandoval do centra Bratislavy. Bez ambície pokryť túto problematiku zoširoka, priniesol diskusiu o význame digitálnych technológií z pozitívnej perspektívy a presvedčil svojich návštevníkov o tvorivej sile, ktorú ponúkajú.

Chcete sa aj vy stať súčasťou týchto príbehov? Bližšie informácie o podmienkach prijatia vašich príspevkov a ich odmeňovaní dostanete na tejto adrese.