Na textilný dizajn aj do Galérie X

Galéria X na Zámočníckej ulici v Bratislave oslávila nedávno svoje tridsiate výročie. Za tri dekády dala priestor študentom i profesionálom, domácim výtvarníkom aj tým zo zahraničia. V týchto dňoch si tam môžete pozrieť výstavu Slovenské dizajnérske značky – textilný dizajn, ktorá bude trvať do 4. decembra 2021.

Soňa Sadílková/sona-design.  Foto Vladimíra Hradecká
Soňa Sadílková/sona-design. Foto Vladimíra Hradecká
Matej Rabada/RABADA. Foto Vladimíra Hradecká
Matej Rabada/RABADA. Foto Vladimíra Hradecká

Prečo ísť do Galérie X

Príprava výstavy bola tentokrát v réžii dvoch kurátoriek – Silvie Fedorovej a Michaely Bednárovej. Prezentuje jedenásť domácich značiek, ktoré na trhu fungujú a sú zamerané na textilnú tvorbu (viazanú s bytovým textilom, alebo odevným dizajnom), prípadne na tvorbu doplnkov (kabelky a obuv, klobúky). Práca Silvie Fedorovej sa sústredila na prípravu textov – rozhovorov o tvorbe jednotlivých dizajnérov, Miška Bednárová v spolupráci s filmárkou Vladimírou Hradeckou pripravili videá, ktoré približujú autorov a autorky pri činnosti vo vlastnom ateliéri.

Priestor Galérie X, ktorá je v prvej miestnosti zároveň predajnou zónou, nie je na inštaláciu práve jednoduchý. Veľkým rizikom sú priestorové obmedzenia, čo niektoré zóny inštalačne zahltilo. Prekvapivé riešenia ako diela vystaviť, nehľadajte. Mnohých však prekvapí kvalita prezentovaných diel, ale najmä rozprávanie o radostiach a problémoch dobovej praxe prostredníctvom videa. Laik odhalí konkrétne tváre, ktoré sa za značkou skrývajú a dozvie sa niečo o tvorivej „kuchyni“ domácej textilnej scény. Galéria tak ponúka dôležitý sociálny priestor pre odbornú komunitu a vzájomný dialóg.

Klobúky Kataríny Žgančíkovej/ALATE, tlač textílií Ľubica Poncik. Foto Vladimíra Hradecká
Klobúky Kataríny Žgančíkovej/ALATE, tlač textílií Ľubica Poncik. Foto Vladimíra Hradecká

Kto stojí za značkou

V prvej miestnosti s výkladmi nájdeme Marcela Holubca W., ktorý prezentuje predmety práve z tých menších formátov vhodných do výstavy: hodvábne šatky s potlačou. Pripravil ich v spolupráci s grafickou dizajnérkou Mikinou Dimunovou a tlačil v renomovanom talianskom ateliéri. Michaela Bednárová do projektu vstúpila nielen kurátorsky, ale so značkou Puojd aj autorsky. Návštevníci tak môžu vidieť tašky na notebooky, ľadvinky, kravaty, motýliky a obľúbené šiltovky z autorských textílií. Za značkou PART stojí Zuzana Kubánová, ktorá má ateliér v Partizánskom. Hoci začínala so značkou Popular, v roku 2017 založila novú značku a dnes už patrí medzi stálice domácej dizajnérskej scény. Z jej dielne pochádzajú najmä tašky a letná obuv, ovplyvnené remeselnou tradíciou obuvníckeho miesta. Dlhodobo predáva cez e-shop, lokálne markety, jej produkty sa v minulosti objavili aj v Galérii X. Andrea Vonkomerová sa objavuje v predajnej zóne galérie už dlhodobo, tentokrát ako súčasť výstavy rozšírila svoju ponuku pletenín rôznych vzorov a štruktúr, inštaláciu doplnila o špuľky s farebnými vláknami. Centrálnym a najrozmernejším objektom v priestore sa stal koberec Bianky Kukurdíkovej.  Jej značka BIANKI patrí k najmladším značkám na výstave, vznikla v roku 2018 a venuje sa taftingu, vďaka ktorému je možné preniesť jemné kresebné nuansy na povrch jedinečných autorských kobercov.

Ďalšie dve miestnosti na výstave patria textilnej tvorbe modrotlače Mateja Rabadu, fantastickým hodvábom Juraja Straku (TEXTILE STUDIO JS), habánskej keramike na textile Ľubice Poncik, experimentálnemu tkaniu Zuzany Zmatekovej (značka ZMATEK). Mateja Rabadu a Ľubicu Poncik netreba predstavovať fanúšikom ľudovej tradície. Modrotlač, ktorá stála na Slovensku na pokraji zániku, značka RABADA opäť oživila, priniesla nové vzory a postupy, a spopularizovala ju. Okrem metráže a odevných doplnkov vedú Matej a Veronika Rabadovci aj dielne a workshopy pre verejnosť. Ľubica Poncik, zapojená do práce ÚĽUV-u, tentokrát preniesla odkaz habánskej keramiky prostredníctvom sublimačnej tlače na textílie, z ktorých sa realizovala odevná kolekcia doplnená šperkami. Kozmopolita Juraj Straka priniesol po dlhodobej práci pre veľké svetové textilné značky svoje vlastné nové autorské textílie. Divákov mohli nadchnúť jeho textilné dezény na tohtoročnej prehliadke Lenky Sršňovej, na výstave sa však objavili iné potlačené hodváby, fantasticky prepájajúce retro nálady s modernými trendami. Zuzana Zmateková je špecialistkou na digitálne žakárové tkanie a v súčasnosti funguje medzi Bratislavou, Štokholmom a Helsinkami (kde momentálne aj študuje na Aalto School of Art, Design, and Architecture).  

Výklad Galérie X so šatkami Marcela Holubca W. (spolupráca Mikina Dimunová). Foto Vladimíra Hradecká
Výklad Galérie X so šatkami Marcela Holubca W. (spolupráca Mikina Dimunová). Foto Vladimíra Hradecká
Pleteniny (detail) Andrey Vonkomerovej. Foto Vladimíra Hradecká
Pleteniny (detail) Andrey Vonkomerovej. Foto Vladimíra Hradecká

Predsa len z výberu trochu vybočujú poslední dvaja autori, ktorých zlákala pri tvorbe plsť. Soňa Sadilková (sona-design) je síce na trhu už 27 rokov, ale len nedávno (2019) absolvovala doktorát na VŠVU a založila svoju novú značku. Využíva priemyselnú plsť a klientom ponúka jednoduché produkty ako tašky, podložky a koberce. Oživením galerijnej expozície a nepochybne aj domáceho trhu sú klobúky od Kataríny Žgančíkovej (značka ALATE). Absolventka scénografie získala v roku 2014 staré klobučnícke formy a rozhodla sa toto u nás zanedbané remeslo oživiť.

Reklama a trh

Ešte stále máte pocit, že nepoznáte domácich výrobcov textilu? Že ste stratení, ak máte niekoho odporučiť vašej zahraničnej návšteve, alebo si dopriať darček? Mnohí dizajnéri sa v prezentovanom dotazníku o problémoch značky odvolávajú na malý trh, finančné limity strednej vrstvy, po likvidácii mnohých podnikov na absenciu lokálnych dodávateľov, ale aj na náročnú situáciu počas pandémie. Každodenný boj o existenciu však prináša zároveň radosť, nájsť svojho klienta je zadosťučinením, ponúknuť krásny a kvalitný produkt medzi množstvom tovaru na trhu je nepochybne výzvou. Mnohí zo Slovenska dokázali vyraziť za dodávateľom či klientom mimo našich hraníc, v globálnom trhu sa nestratili. Individuálne možnosti reklamy sú aj vďaka sociálnym sieťam veľkou pomocou v tomto dnešnom maratóne. Nazrite na webové stránky autorov a príďte sa presvedčiť aj na výstavu!  

Textílie Zuzany Zmatekovej (stena vľavo) a Juraja Straku/TEXTILE STUDIO JS. Foto Vladimíra Hradecká
Textílie Zuzany Zmatekovej (stena vľavo) a Juraja Straku/TEXTILE STUDIO JS. Foto Vladimíra Hradecká

Súvisiace diela

Amenge

Amenge

Zuzana Zmatekova
COLORCODE 2015

COLORCODE 2015

Lenka Sršňová
Michaela Bednárová
Ondrej Jób
Lenka Sršňová
Hana - kolekcia hodvábnych šatiek

Hana – kolekcia hodvábnych šatiek

Marcel Holubec W.
Zuzana Dimunová
Prejsť na diela