Ocenení z Bologne. Myko. Kompletní zpravodaj ze světa hub

Koncom roka 2023 prišla na svet neobyčajná kniha určená pre deti od 6 rokov s názvom Myko. Kompletní zpravodaj ze světa hub. Bola vydaná v českom nakladateľstve Baobab, napísal ju český autor Jiří Dvořák, ilustrovala slovenská ilustrátorka Daniela Olejníková, graficky upravil slovenský grafický dizajnér Pavol Bálik a realizovala česká tlačiareň Protisk České Budejovice.

Na prvý pohľad trochu nenápadná, ale po otvorení pútavá, až extravagantná knižka si okamžite získala veľkú obľubu detských a dospelých čitateľov v Česku aj na Slovensku. Vysoká kvalita vizuálneho spracovania knihy bola nedávno potvrdená na veľtrhu detskej knihy v Bologni (Bologna Children’s Book Fair), kde sa jej podarilo získať najvyššie ocenenie v kategórii Non fiction.    

Myko, obálka knihy. Napísal Jiří Dvořák,  ilustrácie Daniela Olejníková, dizajn Palo Bálik, vydavateľ: Baobab, 2023. Foto archív G. O.
Myko, obálka knihy. Napísal Jiří Dvořák, ilustrácie Daniela Olejníková, dizajn Palo Bálik, vydavateľ: Baobab, 2023. Foto archív G. O.

Na úvod si zhrňme niekoľko základných informácií: Medzinárodný veľtrh detskej knihy v Bologni – Bologna Children’s Book Fair– La fiera del libro per ragazzi1 je významná medzinárodná prehliadka súčasných detských kníh z celého sveta so 61-ročnou tradíciou. Aktuálny ročník sa konal v dňoch 8. až 11. apríla 2024 na výstavisku Bologna Fiere Group. Stálou súčasťou prehliadky je aj odovzdávanie viacerých cien a uznaní, najvyššie z nich sú BolognaRagazzi Awards (skrátene BRAW), ktoré sa odovzdávajú v desiatich kategóriách.2

Tento rok medzinárodná porota vyberala z 3 355 nominovaných detských kníh zo 65 krajín sveta na základe ich vizuálnej, obsahovej a technickej stránky. Knižku Myko. Kompletní zpravodaj ze světa hub, ktorá zvíťazila v kategórii Non fiction, porota zhodnotila nasledovne: „Kniha Myko je pôsobivým zhrnutím súčasných poznatkov o ríši húb. Je navrhnutá tak, aby oslovila čitateľov všetkých vekových skupín a dokonale prepája presný vedecký obsah s výrazným a súčasným grafickým dizajnom. Výsledkom je tak kniha, ktorý je kompozične inovatívna, vizuálne úchvatná a bohatá na encyklopedické detaily.“     

Myko, úvodná stránka do kapitoly 1. Napísal Jiří Dvořák,  ilustrácie Daniela Olejníková, dizajn Palo Bálik, vydavateľ: Baobab, 2023. Foto archív G. O.
Myko, úvodná stránka do kapitoly 1. Napísal Jiří Dvořák, ilustrácie Daniela Olejníková, dizajn Palo Bálik, vydavateľ: Baobab, 2023. Foto archív G. O.
Myko, ukážka dvojstránok. Napísal Jiří Dvořák,  ilustrácie Daniela Olejníková, dizajn Palo Bálik, vydavateľ: Baobab, 2023. Foto archív G. O.
Myko, ukážka dvojstránok. Napísal Jiří Dvořák, ilustrácie Daniela Olejníková, dizajn Palo Bálik, vydavateľ: Baobab, 2023. Foto archív G. O.

Kto sú autori, ktorí za touto knižkou stoja? Baobab3 je rodinné české nakladateľstvo. Začiatkom milénia ho založili ilustrátor a grafický dizajnér Juraj Horváth4 a filologička a prekladateľka Tereza Horváthová.5 Spočiatku vydávali vlastné autorské bibliofílie, no neskôr prešli na detskú literatúru. S ich publikáciami sú spojené mená mnohých začínajúcich, ako aj etablovaných autorov, ilustrátorov a dizajnérov z Česka i Slovenska. Takmer od svojho vzniku pravidelne spolupracujú s českým spisovateľom, prekladateľom a redaktorom s hlbokým záujmom o prírodu a botaniku, Jiřím Dvořákom.6 V nakladateľstve Baobab mu doteraz vyšlo desať náučno-zábavných kníh o prírode pre deti, tzv. encyklopédie s príbehom: Slepice a televize (2003), Zpátky do Afriky! (2005), Minimax a mravenec (2009), Stromovka (2010), Rostlinopis (2012), Jak zvířata spí (2014), Havětník (2015), Bydlíme! (2019), Slunečnice (2020) a Myko (2023).  

Autorka ilustrácií knihy Myko Daniela Olejníková je známa slovenská ilustrátorka, absolventka Katedry grafiky a iných médií (Ateliér ilustrácie) na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave (2011). Venuje sa najmä digitálnej ilustrácii v kombinácii s tradičnými technikami ako napríklad linoryt, akvarel či akryl. Má za sebou množstvo úspešných ilustrátorských projektov, za ktoré získala viaceré ocenenia na Bienále ilustrácií Bratislava alebo v súťaži Najkrajšia kniha Slovenska. Okrem Baobabu pravidelne spolupracuje s vydavateľstvami Artforum, BRAK či Slovart alebo s občianskym združením Čierne diery. Pavol Bálik je slovenský grafický dizajnér, ktorý sa primárne venuje knižnému dizajnu a v súčasnosti vedie ateliér Typo na Katedre vizuálnej komunikácie na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Spolupracuje s vydavateľstvami Artforum, Slovart, KK Bagala, Slovenským literárnym centrom a inými kultúrnymi inštitúciami. Je autorom, organizátorom a realizátorom viacerých odborných publikácií, výstav a projektov z oblasti typografie a tvorby písma.

Prvýkrát trojici Dvořák – Olejníková – Bálik vyšla v Baobabe v roku 2015 vyššie spomínaná kniha Havětník – v slovenskom vydaní Hávedník (Artforum, 2015). Hávedník je bohato ilustrovaná encyklopédia hmyzu a iných drobných živočíchov. Ilustrácie Daniely Olejníkovej sú v nej kombináciou digitálnej kresby a linorytu, vytlačené ofsetom zo štyroch priamych Pantone farieb, z ktorých dve sú neónové a na ich miešanie boli použité rôzne druhy rastrov. Druhá knižka tejto trojice je Bydlíme! (Baobab, 2019) o príbytkoch zvierat a ľudí. Dizajn tejto detskej knižky je prispôsobený aj mladším čitateľom predškolského veku. Pomocou dvoch farebných filtrov – zelenej a červenej fólie si čitateľ môže v ilustráciách ,,prepínať“ svet ľudí a svet zvierat a spájať ho dokopy. 

Hávedník. Napísal Jiří Dvořák,  ilustrácie Daniela Olejníková, dizajn Palo Bálik, vydavateľ: Artforum, 2015. Foto archív Slovenského centra dizajnu
Hávedník. Napísal Jiří Dvořák, ilustrácie Daniela Olejníková, dizajn Palo Bálik, vydavateľ: Artforum, 2015. Foto archív Slovenského centra dizajnu
Bydlíme!, Napísal Jiří Dvořák,  ilustrácie Daniela Olejníková, dizajn Palo Bálik, vydavateľ: Baobab, 2019. Foto archív Slovenského centra dizajnu
Bydlíme!, Napísal Jiří Dvořák, ilustrácie Daniela Olejníková, dizajn Palo Bálik, vydavateľ: Baobab, 2019. Foto archív Slovenského centra dizajnu

Myko. Kompletní zpravodaj ze světa hub je treťou knižkou tejto rozprávačskej, ilustrátorskej a dizajnérskej trojice. Text je písaný ako súbor krátkych novinových článkov a celá knižka je koncipovaná ako desať zviazaných dielov 8-stranových časopisov. Hneď v úvode je napísané: „(Myko) Je totiž prvním časopisem, který je nejen o houbách a pro houby, ale který také houby připravují. … V revui Myko se chceme věnovat všemu důležitému v životě hub, od politiky … prěs historii, kulturu či sport až po společenské dění.“ Dizajn a ilustrácie knižky sú tomu dokonale prispôsobené. Ako to pri zviazaných ročenkách časopisov či novín býva, jednoduchá tvrdá väzba v mäkkom svetlohnedom odtieni s málo kontrastnou tlmenou žltou razbou textu a ilustrácií je na prvý pohľad veľmi nenápadná. Už tu však vidno prácu so slovom MYKO, ktoré sa opakuje naprieč celou knihou. Na mieru navrhnutá podoba fontu tohto slova vychádza z organického tvaroslovia rôznych druhov húb. Nápis Myko sa vždy v inom tvare opakuje na začiatku každej kapitoly vo forme titulky časopisu, ktorá je celostranovo spracovaná s výraznými farebnými ilustráciami s neónovými akcentmi. Nosná téma každej kapitoly (alebo čísla časopisu) je manifestovaná silnými sloganmi v rámčekoch ako transparentoch, napríklad Houby nejsou, čím se zdají být, Volnost – Rovnost – Mykorhiza, Podhoubí celého světa, spojte se! a tak ďalej. Samozrejme, knižke na prvých a posledných stranách nechýba register a slovníček názvov a pojmov. 

Myko. Kompletní zpravodaj ze světa hub.  Napísal Jiří Dvořák,  ilustrácie Daniela Olejníková, dizajn Palo Bálik, vydavateľ: Baobab, 2023. Foto archív G. O.
Myko. Kompletní zpravodaj ze světa hub. Napísal Jiří Dvořák, ilustrácie Daniela Olejníková, dizajn Palo Bálik, vydavateľ: Baobab, 2023. Foto archív G. O.

Celá kniha je tlačená na jednom type papiera, avšak každá osemstránka má svoj odtieň a špecificky zvolenú farebnosť. Sadzba textu je koncipovaná ako klasický novinový text do troch stĺpcov, ktoré sú ohraničené tenkým rámikom. Tento prísny geometrický systém narušujú tvarovo bohaté lineárne ilustrácie rozmanitých druhov personifikovaných húb v rôznych súvislostiach, tlačené výraznými až neónovými odtieňmi farieb. V knihe sú použité štyri druhy fontov: Sebenta slúži ako nadpisové písmo, egyptienka Bodoni Egyptian Mono a antikva Harriet V2 sú použité na bežný text a geometrickým groteskom Circular sú sádzané krátke popisky, názvy rubrík a tiež manifestačné heslá na začiatku každej kapitoly.

Veríme, že sa čoskoro dočkáme slovenského vydania knižky Myko, keďže si ju zaslúžia aj naši malí čitatelia. A to nielen kvôli prestížnemu oceneniu z Bologne.

Jiří Dvořák: Myko. Kompletní zpravodaj ze světa hub
Ilustrácie: Daniela Olejníková
Grafický dizajn: Palo Bálik
Vydalo: Nakladateľstvo Baobab
Dátum vydania: 14. 12. 2023
Počet strán: 96
ISBN: 978-80-7515-168-1


  1. https://www.bolognachildrensbookfair.com/
  2. Kompletný prehľad BolognaRagazzi Awards 2024 je možné si pozrieť priamo na webe Children’s Book Fair: https://www.bolognachildrensbookfair.com/en/awards/bolognaragazzi-awards/bolognaragazzi-awards-all-the-2024-winners/10903.html
  3. https://www.baobab-books.net/
  4. https://www.baobab-books.net/author/juraj-horvath
  5. https://www.baobab-books.net/author/tereza-horvathova
  6. https://www.baobab-books.net/author/jiri-dvorak

Súvisiace diela

Bydlíme!

Bydlíme!

Pavol Bálik
Hávedník

Hávedník

Daniela Olejníková
Pavol Bálik
Prejsť na diela
Skip to content