Zahraničné časopisy v knižnici Slovenského centra dizajnu

Prednedávnom sme v e-designume predstavili slovenské a české periodiká vo fonde Knižnice Slovenského centra dizajnu. V nadväznosti na tento príspevok sme pripravili aj našu ponuku zahraničných časopisov. Mimo našej knižnice je pomerne ťažké sa k niektorým z nich dostať, a preto medzi jej vyhľadávané služby patrí možnosť si ich u nás vypožičať. Vybrané periodiká vychádzajú v rozličných častiach sveta, väčšina z nich dvojjazyčne. Tematicky sa zameriavajú na dizajn, architektúru, módu, kultúrne dedičstvo, či úžitkové a výtvarné umenie.

Britské periodiká

3D World – časopis pre umelcov, ktorí sa zameriavajú na 3D disciplíny. Zaoberá sa animáciou, vizuálnymi efektami, dizajnom hier, ilustráciami a architektonickou vizualizáciou. Každé vydanie analyzuje najnovšie trendy na trhu, poskytuje umelecké a technické poradenstvo, recenzie na produkty a články zo zákulisia realizácií kľúčových projektov v danom priemysle. Mesačník, ktorý vychádza od roku 2000 vo vydavateľstve Future Publishing (Londýn).

Architectural design – architektonický časopis, ktorý vznikol v roku 1930 pôvodne pod názvom Architectural Design and Construction. Zaujímavý je tým, že každé číslo je tematicky redigované iným prizvaným editorom, ktorý je odborníkom v danej téme. Okrem samotnej architektúry pokrýva témy dizajnu, nových technológií, ale aj histórie a životného prostredia. Vydavateľstvo John Wiley & Sons (Londýn).

Computer Arts – časopis pre grafických dizajnérov. Prináša inšpiratívne rozhovory s umelcami a nápadité články, ktoré napomáhajú kreatívcom rozvíjať ich schopnosti a zručnosti, objasňuje rôzne tajomstvá, ktoré stoja za exkluzívnymi dizajnérskymi kampaňami. Vychádza raz mesačne vo vydavateľstve Future Publishing (Bath).

Crafts – dvojmesačník o súčasnom remesle. Už takmer 50 rokov prezentuje najlepších tvorcov, umelcov a dizajnérov vo Veľkej Británii a na celom svete. Pojednáva o tom, ako tvorba/výroba vylepšuje aspekty nášho každodenného života, od oblečenia, ktoré nosíme, cez domy v ktorých žijeme, až po bicykle, na ktorých jazdíme. Vydavateľstvo Crafts Council (Londýn).

Eye – štvrťročne tlačený časopis o grafickom dizajne a vizuálnej kultúre. Vychádza od roku 1990 vo vydavateľstve Eye Magazine Limited (Londýn).

Grafik – zameriava sa na dizajnérov, kurátorov, kritikov a tvorcov, ktorí formujú vizuálnu kultúru. Skúma históriu grafického dizajnu a podáva správy o najnovších projektoch z tejto oblasti. V rokoch 2003 – 2011 vychádzal mesačne, od roku 2014 funguje už iba v online verzii. Vydavateľstvo Grafik Magazine (Londýn).

Icon – magazín o architektúre a dizajne, ktorý pôsobí na trhu od roku 2003. Ponúka rozhovory s významnými svetovými architektami a dizajnérmi, recenzie o nových stavbách a analýzy inovatívnych a vplyvných trendoch v dizajne. V roku 2020 sa časopis zmenil z mesačnej na štvrťročnú publikáciu. Vychádza už aj v digitálnej verzii. Vydavateľstvo Media 10 Limited (Epping).

Journal of design history – štvrťročne vychádzajúci časopis o dejinách dizajnu. Od svojho vzniku (1988) sa zaoberá históriou mnohých predmetov z hľadiska ich dizajnu. Rozoberá produktový, grafický, textilný a interiérový dizajn, ale zaujíma sa aj o architektúru a remeslá. Vydavateľstvo Oxford University Press (Oxford).

The Architectural review – od roku 1986 sprostredkúva svojmu publiku inšpiratívnu architektúru. Skúma konštrukčné princípy, ktoré formujú domy, mestá a miesta, ktoré obývame. Vychádza raz mesačne v tlačenej aj online forme. Vydavateľstvo Emap Construct (Londýn).

Wallpaper* – mesačník o dizajne, architektúre, móde, umení a lifestyle. Na trhu pôsobí od roku 1996. Vydavateľstvo Wallpaper* je súčasťou TI Media Limited (Londýn).

Nemecké periodiká

AIT. Architektur, Innenarchitektur, Technischer Ausbau – medzinárodný odborný časopis o architektúre a interiérovom dizajne. Hlavným centrom jeho záujmu sú verejné budovy a ich vybavenie. Vychádza mesačne vo vydavateľstve Koch (Stuttgart).

Art Aurea – štvrťročník o umení, remesle a dizajne. Vznikol v roku 1985. Jeho témami sú kvalitná výroba a dizajn, ako aj životný štýl nimi inšpirovaný. Rozoberá tradičnú kultúru moderným a inovatívnym spôsobom. Vydavateľstvo Institut für Uhren-und Schmuckkultur, Ludwig Reinhold (Ulm).

Creativerpacken – od roku 1996 inšpiruje čitateľov a tvorcov z oblasti dizajnu obalov v prepojení na marketingovú komunikáciu. Obal chápe ako komunikátora medzi produktom a spotrebiteľom. Vychádza mesačne vo vydavateľstve Lindenhaus Verlag (Neuruppin).

Design Report – sa zaoberal profilmi dizajnérov. 6-krát ročne podával správy o trendoch a inováciách z oblasti dizajnu. Posledné číslo vyšlo vo februári 2019. Vydavateľstvo BLUE C. Verlag (Stuttgart).

Intelligente Architektur – rozoberá technické aspekty budov. Dôraz kladie na celkové plánovanie budov, na solárne a energeticky efektívne stavby, ako aj na inteligentné využitie stavebných materiálov a komponentov. Vychádza 6-krát ročne. Vydavateľstvo Alexander Koch GmbH (Leinfelden-Echterdingen).

Kunsthandwerk & Design – dvojmesačník o umení a dizajne, predtým pod názvom Kunst und Handwerk. V knižnici SCD nájdete tituly len po rok 2013. Časopis už nevychádza. Vydavateľstvo Ritterbach (Frechen).

Licht – Deväťkrát ročne podáva odborné a komplexné správy o témach týkajúcich sa plánovania osvetlenia, strojárstva, dizajnu, vedy, výskumu a technológie. Prakticky zamerané články prezentujú národné a medzinárodné projekty architektov, dizajnérov svetiel, ako aj výrobcov svietidiel a žiaroviek. Na trhu pôsobí viac ako 60 rokov. Vydavateľstvo Pflaum (Mníchov).

MD – od roku 1955 hodnotí a prezentuje interiérový dizajn a architektúru. Vychádza raz za mesiac vo vydavateľstve Konradin-Verlag Kohlhammer (Stuttgart).

Novum – prvé vydanie vyšlo v roku 1924. Každý mesiac predstavuje to najlepšie z grafického, korporátneho a obalového dizajnu, ilustrácie, fotografie, reklamy a typografie. Upozorňuje aj na nové talenty a najnovšie trendy. Vydavateľstvo Stiebner Medien (Mníchov). 

Schöner Wohnen – mesačník o bývaní, pojednávajúci o trendoch v zariaďovaní domácností a v dekoráciách. Prvé vydanie vyšlo v roku 1960 vo vydavateľstve Gruner + Jahr (Hamburg).

Textileforum – magazín pre textilných dizajnérov a nadšencov umenia, ktorý fungoval medzi rokmi 1982 – 2013. Vychádzal štvrťročne vo vydavateľstve Textil-Forum-Service/B.Sterk (Hamburg). Aktuálne funguje už len online blog. 

Periodiká USA

Artists magazine – mesačník pre umelcov. Sprievodca technickými, kreatívnymi a obchodnými aspektami umeleckého sveta. Vychádza od roku 1983. Vydavateľstvo Peak Media Properties (Blue Ash, Ohio). 

Communication Arts – od roku 1959 je zdrojom inšpirácií pre každého záujemcu o vizuálnu kultúru. Vychádza 6-krát ročne a ponúka články o dizajne, reklame, ilustrácii, typografii a fotografii. Vydavateľstvo Coyne and Blanchard Inc., (Menlo Park). 

Ergonomics in Design: The Quarterly of human Factors Applications – štvrťročne vychádzajúci akademický časopis o výskume v oblasti ergonómie a dizajnu. Vychádza od roku 1993 vo vydavateľstve Human Factors and Ergonomics Society (Santa Monica).

Graphis – časopis medzinárodného vydavateľstva Graphis Inc. prezentoval najlepšie práce z oblasti dizajnu, reklamy, fotografie, ilustrácie a umenia. Časopis vychádzal od roku 1944 šesťkrát ročne vo vydavateľstve Graphis (Zürich, New York). 

I.D.(magazine of international design) – časopis o umení, kultúre a dizajne. Vychádzal raz za dva mesiace medzi rokmi 1954 – 2010 vo vydavateľstve Design Publications (New York). 

Innovation – magazín o industriálnom dizajne. Dôraz kladie na prezentovanie hodnoty dizajnu v spoločnosti. Je charakteristický výraznými ilustráciami. Vychádza od roku 1982 štvrťročne vo vydavateľstve Industrial Designers Society of America (Herndon).

National Geographic – populárno-náučný mesačník, ktorý vychádza od roku 1888. Časopis sa zameriava na geografiu, prírodu, ale aj históriu. Vydavateľstvo The National Geographic Society Washington (Washington). 

Print – časopis o vizuálnej kultúre a dizajne. V rokoch 1940 – 2018 vychádzal každý druhý mesiac. Vydavateľstvo W.E.Rudge Inc., (New Haven). Od roku 2019 funguje už len online platforma.

Wood Design Focus – aktuálne už len elektronický časopis. Zameriava sa na súčasné témy, ktoré sa týkajú drevených konštrukcií a dizajnov z dreva. Vychádza 4-krát ročne. Vydavateľstvo Forest Products Society (Madison).

Francúzske periodiká

Art & Décoration – od roku 1987 prezentuje inšpiratívne interiéry. Každý mesiac pozýva objavovať domy a dielne umelcov. Vydavateľstvo Librairie centrale des Beaux Arts (Paríž).

Étapes – periodikum špecializujúce sa na grafický dizajn, typografiu, ilustrácie, vizuálnu komunikáciu, fotografiu a umenie. Vychádza 4-krát ročne. Vydavateľstvo Pyramid (Patíž).

L‘ Automobile magazine – od 1946 raz za mesiac prináša správy zo sveta automobilového priemyslu. Vydavateľstvo Société des éditions techniques et touristiques de France (Neuilly-sur-Seine).

Marie Claire Maison – magazín o interiérovom dizajne a bytovej kultúre. Nazeraním do príbytkov prináša inšpirácie pre čitateľov. Vychádza raz za mesiac vo vydavateľstve Marie Claire (Paríž).

Revue ‚AA‘ – L’Architecture d’Aujourd’hui – architektonická revue, založená André Blocom v roku 1930. Vychádza 6-krát ročne. Pojednáva o vzťahu architektúry a mesta v medzinárodnom rozsahu. Vydavateľstvo: Archipress & Associés (Paríž).

Vogue – časopis o móde, ktorý vychádza od roku 1920. Dostupný je aj v digitálnej forme. Vydavateľstvo Condé nast (Paríž).

Talianske periodiká

Abitare – časopis pôsobiaci na trhu od roku 1961, ktorého záujem sa sústredí na kostýmy, architektúru a dizajn. Vychádza 11-krát do roka. Sleduje ako sa vyvíja život v spoločnosti a spôsob obývania miest. Vydavateľstvo Ed. Segesta (Miláno).

Auto and Design – dvojmesačník, ktorý informuje o domácich aj zahraničných dizajnérskych projektoch v automobilovom priemysle. Vychádza od roku 1979 vo vydavateľstve Auto & design (Turín).

Design Diffusion News – medzinárodný časopis, ktorý skúma a podáva správy o dizajnérskych projektoch a produktoch po celom svete. Zameriava sa prevažne na industriálny a interiérový dizajn i architektúru. Vychádza 12-krát ročne vo vydavateľstve Design Diffusion World (Miláno). 

Domus – časopis o architektúre a dizajne, ktorý v roku 1928 založili architekt Gio Ponti a otec Barnabite Giovanni Semeria. Vychádza 11-krát mesačne. Vydavateľstvo Domus (Miláno).

Modo – magazín o dizajne. Aktuálne už nevychádza. Vydavateľstvo Ricerche Design Editrice (Miláno).

Ottagono – mesačník o architektúre a dizajne, ktorý na trhu pôsobí od roku 1966. Do popredia kladie inovatívnosť a multidisciplinárnosť. Vydavateľstvo Mazza (Miláno).

Švajčiarske periodiká

Typografische Monatsblätter – odborný časopis o typografii a dizajne. Na trhu pôsobil v rokoch 1933 – 2014. Vychádzal mesačne vo vydavateľstve Mediengewerkschaft comedia zur Förderung der Berufsbildung (Bazilej).

Form – od roku 1957 prezentuje produktový, priemyselný, komunikačný a módny dizajn. Netreba si ho zameniť so švédskym časopisom Form. Vychádza každé dva mesiace v tlačenej aj digitálnej forme. Vydavateľstvo Birkhäuser (Bazilej).

Japonské periodiká

Car styling – bol od roku 1970štvrťročne vychádzajúci časopis o dizajne v automobilovom priemysle vo vydavateľstve Sanei shobo (Tokio). Časopis už prestal vychádzať. 

Idea – štvrťročne vychádzajúci magazín so záujmom o grafický dizajn a typografiu. Vydavateľstvo Seibundo Shinkosha (Tokio). 

Rakúske periodiká

Lürzer’s Int’l ARCHIVE – magazín, ktorý vznikol v roku 1984. Vo svojich príspevkoch prezentuje výnimočné reklamné kampane z tlače, televízie a digitálnych médií. Vychádza 6-krát ročne vo vydavateľstve Walter Lürzer (Salzburg).

Dánske periodiká

Design matters – dizajnérsky magazín založený Dánskym centrom dizajnu. V rokoch 1991 -2002 fungoval pod názvom Design DK. Štvrťročne vychádzajúci časopis, ktorý sa zaoberal úspešnými a prospešnými spoluprácami dizajnérov, firiem a priemyselných odvetví. V printovej verzii už nevychádza. Vydavateľstvo Danish Design Centre (Kodaň).  

Švédske časopisy

Form – jeden z najstarších dizajnérskych časopisov, vychádza už od roku 1905. Form je dvojmesačník venujúci sa dizajnu a architektúre so zameraním na severské krajiny. Vydavateľstvo Föreningen Svensk form (Štokholm).

FORUM – jeden z popredných škandinávskych časopisov o architektúre a dizajne. Vznikol v roku 1976 a neskôr bol premenovaný na FORUM AID. Časť AID neskôr opäť vylúčili. Vydavateľstvo Forum AID (Štokholm).

Holandské periodiká

Works That Work – medzinárodný časopis, ktorý sa venoval inšpiráciám a prejavom neočakávanej kreativity po celom svete. V rokoch 2013 – 2018 vychádzal 2-krát ročne. Publikoval články o zaujímavých ľudských príbehoch v súžití s dizajnom, ktorý zlepšuje kvalitu života aj na najvzdialenejších kútoch zeme, napr. aj v oblasti polárneho kruhu, v odľahlých indických dedinách, či v afrických mestách, ale aj v metropolách po celom svete. Vydavateľstvo Typotheque (Haag).

Dot dot dot – polročný časopis o grafickom dizajne, typografii a vizuálnej kultúre, ktorý vychádzal v rokoch 2000 – 2010. Vydavateľstvo Broodje & Karas Publishing House (Haag).

Poľské periodiká

2+3 D – štvrťročne vychádzajúci magazín venovaný komerčnej grafike a priemyselnému dizajnu. Vychádzal v rokoch 2001 – 2016. Vydavateľstvo Wydawnictwo Skleniarz (Krakov).

Ruské periodiká

Kak – časopis venovaný trendom v grafickom dizajne. Jediné ilustrované periodikum týkajúce sa profesionálneho grafického dizajnu v Rusku. Vychádza od roku 1997 vo vydavateľstve Kak (Moskva).

Veríme, že tento ucelený prehľad časopisov vám uľahčí prácu pri vyhľadávaní relevantných zdrojov, či už pre písanie teoretických prác alebo v nich nájdete inšpiráciu pre praktickú tvorbu.