Trendy, mýty a stálice. Ako prichádzajú a odchádzajú myšlienky o grafickom dizajne

Rekapitulovanie poslednej desaťročnice grafického dizajnu na Slovensku je pre mňa veľmi dobrá príležitosť zaspomínať si na inak už neexistujúci, ale online dostupný a zaarchivovaný blog (maly-dizajn-blog.evakasakova.com), ktorý som písala od mája roku 2010 do roku 2015.

Keď som sa zamýšľala nad tým, čím by som mohla prispieť k prehľadu, čo sa za poslednú dekádu v oblasti grafického dizajnu u nás udialo a zmenilo, ako prvé som sa išla pozrieť do Hurbanových kasární v Bratislave na výstavu Národnej ceny za dizajn 2020 – Komunikačný dizajn. Pre zaujímavosť som si dohľadala katalóg z Národnej ceny za dizajn z roku 2011 a až potom mi napadlo, že veď ja mám blog, a tam si to všetko prečítam. Predpokladala som, že témy, ktoré ma vtedy zaujímali, budú už dávno mŕtve alebo aspoň pre mňa uzavreté. Pri čítaní článkov som si uvedomila, aké zmeny v oblasti dizajnu nastali, a tak som sa rozhodla tie najvýraznejšie z nich zhrnúť do nasledujúcich tematických častí.

Ženská otázka v grafickom dizajne

V článku o súťaži Slovenského centra dizajnu na nové logo (2011) som sarkasticky komentovala výber oslovených dizajnérov a štúdií (samí páni). Ale oni asi fakt nemali akú ženu osloviť! Odvtedy sa situácia rozhodne zmenila. Všetky moje spolužiačky, grafické dizajnérky (alebo tie, s ktorými som v kontakte) túto prácu vykonávajú nepretržite, odkedy dokončili školu. A pribúdajú k nim ďalšie a ďalšie absolventky, takže táto téma je, našťastie, a dúfam, že aj navždy zažehnaná.

Mikina Dimunová Foto: Milan Očenáš, Nalim Saneco
Mikina Dimunová
Foto: Milan Očenáš, Nalim Saneco

Plagát Čo? On ešte existuje?

Tiež sa čudujem. Aj keď osobne som za posledné dva roky vyrobila plagátovú (rozumej vertikálnu) verziu vizuálu len pre potreby citylightu, jeden kus programového plagátu do stojana a jeden kus inzercie do časopisu, tak je to naozaj tak, plagát ešte neodišiel na cintorín grafických formátov. Možno keby neboli insta stories, tak vertikálny vizuál by v digitálnom priestore ani neexistoval, ale keďže ich máme, tak adaptujeme a adaptujeme.

Národná cena za dizajn 2020 – Komunikačný dizajn.
Národná cena za dizajn 2020 – Komunikačný dizajn.

Viac sa dočítate v časopise Designum 3/2021 na s. 14
Predaj časopisu Designum