Téma štvrtá_2020

Svet dizajnu neprestal fungovať i napriek neočakavánej realite, pred ktorú nás, všetkých nepripravených, postavil rok 2020. Ani my nechceme skončiť s upozorňovaním na udalosti, ktoré sú podľa nás inšpiratívne – a to aj v rôznych významových súslednostiach, nielen v ich priamom spojení s dizajnom. Popri textoch prinášame fotografie, ktoré zobrazujú pozitívne príklady alebo aj žiaľ, dokumentujú negatívne prípady zo súčasnosti, ktoré by nemali ani v tejto situácii zostať nepovšimnuté.

Maroš Schmidt v článku Ako si Fénix na Zikmundovcoch pochutnal vecne popisuje a kriticky analyzuje udalosti okolo zbúrania najstaršej benzínovej stanice v Bratislave, ktorá sa donedávna nachádzala na Račianskej 4. V druhej polovici roku 1940 ju postavili bratia Rudolf a Oldřich Zikmundovci, vlastníci účastinnej spoločnosti na výrobu a obchod s minerálnymi olejmi a zbúraná bola na konci októbra 2020, aby uvoľnila miesto záujmom developera…

K nášmu hlavnému mestu sa viaže aj ďalší príspevok v e-designume, ktorý má naopak veľmi pozitívny náboj. Zuzana Duchová sa rozprávala s Petrom Lényim z Metropolitného inštitútu Bratislava. V jej článku Kam za kultúrnou rekreáciou sa dozviete, ako bola pripravená medzinárodná súťaž na rekonštrukciu Mestských kúpeľov Grössling, ale najmä aj o tom, že Bratislava sa nespráva k svojej histórii iba macošsky.

Pokiaľ vás zaujímajú témy spojené s umelou inteligenciou, odporúčame vám príspevok Lenky Hámošovej Budúcnosť umelej inteligencie v dizajne a umení o medzinárodnej konferencii Humain. Projekt Humain je brnianska platforma, ktorá prepája témy a odborníkov z oblasti umelej inteligencie, umenia, dizajnu a humanitných vied.  Jednou z jej prvých aktivít bola práve septembrová konferencia s rovnakým názvom, ktorá sa konala v priestore Industra v Brne.

Kniha s dierou uprostred. Ilustrátorská tvorba Miroslava Cipára v šesťdesiatych rokoch je príspevkom Jána Kraloviča k výskumu ranej tvorby Miroslava Cipára aj z fondov Slovenského múzea dizajnu a v článku Časopisy v knižnici Slovenského centra dizajnu Barbora Káňová prehľadne sumarizuje slovenské a české periodiká, ktoré nájdete na Jakubovom námestí 12.

Kurátorka módy a textilu v Slovenskom múzeu dizajnu Zuzana Šidlíková pripravila pre naše múzeum Dielo mesiaca, a to od Viery Líčeníkovej-Škrabalovej Šaty s paličkovanou čipkou ( 50. roky 20. storočia) a rozhovor so známou odevnou dizajnérkou Máriou Štranekovou o jej hosťovaní vo viedenskom MuseumsQuartier a módnej prehliadke v rámci Vienna Fashion Week 2020, ktorú absolvovala aj v týchto sťažených podmienkach.  

Článok Zuzany Duchovej Outdoorová scénografia pripomína workshop [1:1] architektonického zoskupenia Woven, ktorý sa uskutočnil v lete v kaštieli v Moravanoch nad Váhom, vďaka ktorému pribudol do parku objekt s variabilným využitím.

Tento rok sme sa rozlúčili s viacerými osobnosťami svetovej aj domácej kultúry, my sme si pripomenuli dielo talianskej dizajnérskej legendy Enza Mariho (1932 – 2020), ktorý obhajoval dizajn slúžiaci nesebeckým potrebám človeka a predpokladal, že až najskôr o 40 rokov budeme chápať dôležitosť týchto myšlienok. Treba veriť, že sa ľudstvo prebudí oveľa skôr.

Ďakujeme za Váš záujem a všetkým autorom za ich spoluprácu,

Ľubica Pavlovičová