Písma čísla 2/2024

Časopis Designum už niekoľko ročníkov poskytuje priestor na prezentáciu nových písiem, ktoré vznikli za posledné obdobie na Slovensku. Naším zámerom je písma nielen prezentovať, ale prostredníctvom využitia v nadpisoch jednotlivých príspevkov ich aplikovanie aj sprostredkovať v praxi. V tomto ročníku pokračujeme v prezentácii študentských písiem, ktoré vznikli na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v ateliéri Typo pod pedagogickým vedením Pala Bálika, Michala Tornyaiho a Ľubice Segečovej.Hoci mnohé z nich boli podporené výučbou v spoločnom ateliéri, ich rozmanitosť je výsledkom individuálnych prístupov v tematickom a technickom stvárnení. V tomto čísle sme použili v nadpisoch písma Guacamole od Nikolety Dekanovej a NKS back od Simony Császárovej.

Nikoleta Dekanová

Variabilné písmo Guacamole sa inšpiruje kulinárskym umením. Toto písmo ponúka rozsiahly súbor rezov, ktoré umožňujú vytvárať vlastné verzie písma podľa individuálnych preferencií, podobne ako pri príprave guacamole, ktoré každý robí po svojom. Primárne je navrhnuté ako display písmo, avšak jeho široká škála rezov umožňuje aj použitie na sadzbu textov. Písmo Guacamole má charakter ručného písma a bolo vytvorené pomocou nástroja lttr/ink. Všetky rezy písma zdieľajú jednotnú konštrukciu, pričom sa líšia rôznymi ťahmi nástroja. Skriptové rezy sú vytvorené pomocou zrezaného nástroja pod uhlom 30 stupňov, zatiaľ čo rezy Round využívajú okrúhlu stopu nástroja. Každý z týchto rezov je dostupný v šiestich hrúbkach a dvoch sklonoch: 15- a 30-stupňový náklon. Variabilné písmo Guacamole umožňuje interpoláciu na troch úrovniach – hrúbka, ťah a sklon, čo poskytuje široké možnosti prispôsobenia a kreatívneho využitia.

Simona Császárová

Písmo NKS back bolo vytvorené pre súťaž na novú vizuálnu identitu Najkrajšie knihy Slovenska v ateliéri Typo na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. NKS back je sans serifový grotesk vyznačujúci sa naklonenými vertikálami, ktoré napodobňujú padajúce chrbty kníh na poličke. Písmo obsahuje alternatívne znaky s dvoma variantmi padania vertikál aj s možnosťou použitia základných znakov bez naklonenia. V aktuálnej vizuálnej identite súťaže písmo nebolo použité.


Celý článok nájdete v časopise Designum 2/2024 na s. 82. Viac informácií o predaji časopisu Designum.

Designum oslavuje tento rok 30. výročie svojho vzniku! Pri tejto príležitosti bola v Galérii dizajnu Satelit otvorená výstava a k prvému tohtoročnému číslu sme Vám pribalili malý darček v podobe zápisníka. 

Viac k téme v publikáciách

FONTS SK/Dizajn digitalizovaného písma na Slovensku (S. Čarnoký). Foto: Adam Šakový

FONTS SK/Dizajn digitalizovaného písma na Slovensku

Slovenské centrum dizajnu a vydavateľstvo Slovart
37,90
Prejsť na publikácie
Skip to content