Initio Arts & Design / Eastern Lights – Czechoslovakian and Hungarian Lamp Designers, 1950s-1980s

Festival
5. septembra 2024 – 22. septembra 2024

Výstava a prezentácia knihy.

Vernisáž výstavy: 5. september, 17:00
Prezentácia knihy: 10. september, 18:00

Initio Arts & Design sa po druhýkrát zúčastňuje prestížneho Paris Design Week, kde do Paríža prináša ikonické vintage lampy z Maďarska a bývalého Československa. Pri príležitosti tejto výstavy Initio predstavuje svoju prvú publikáciu, ktorá sa zaoberá rovnakou témou a bola napísaná medzinárodnou skupinou odborníkov z Českej republiky, Francúzska, Maďarska a Slovenska.

Československé a maďarské lampy z rokov 1950 až 1980 odrážajú kombináciu umeleckých inovácií, remeselnej zručnosti a jedinečného spoločensko-politického kontextu. Tieto desaťročia boli poznačené významnými historickými udalosťami, ako napríklad studenou vojnou a turbulentnou politickou situáciou východnej Európy. Dizajnéri v Maďarsku a Československu vytvorili lampy, ktoré nielen plnili funkčný účel, ale aj stelesňovali ducha doby.

Výstava získava domácu aj medzinárodnú pozornosť a vzdáva hold dizajnérom ako Tamás Borsfay, Sándor Borz Kováts, Ján Šuchaň, Helena Frantová a Josef Hůrka. Umožňuje návštevníkom objaviť zmeny v politických ideológiách, umeleckých hnutiach a spoločenských hodnotách.

Výstavu podporil Institut Liszt Centre Culturel Hongrois Paris a Centre tchèque de Paris.

O KNIHE:
Kniha s názvom Eastern Lights – Czechoslovakian and Hungarian Lamp Designers, 1950s–1980s je prvou publikáciou, ktorá sa venuje dizajnérom lámp z východnej Európy. Na 194 stranách nájdete bohaté farebné fotografie, ktoré odhaľujú fascinujúce a často neznáme príbehy dizajnérov z Československa a Maďarska. Táto kniha, ktorá je výsledkom práce medzinárodného tímu odborníkov, predstavuje unikátny pohľad na tvorbu v kontexte turbulentnej politickej a spoločenskej doby.

Vydavateľ: Initio Arts & Design, Paríž | Budapešť
Spracovali: Bálint Ferenczy & Marie Tourre de Robien
Autori: Lilla Gollob, Kitti Mayer, Piroska Novák, Maroš Schmidt, Eva Slunečková,
Eszter Szőnyeg-Szegvári, Réka Vikárius, Noémi Viski
Fotografia: Morgane de Schaetzen
Grafická úprava: Benedek Regős
Tlač a väzba: EPC, Budapešť

Viac informácií. 

České centrum v Paríži

18 Rue Bonaparte, 75006 Paris, Francúzsko

Otváracie hodiny

Štvrtok - nedeľa 13:00 - 19:00

Skip to content