Dizajn ako pomoc – Kuchárska kniha Dobrá vareška
Dizajn ako pomoc – Kuchárska kniha Dobrá vareška
Dizajn ako pomoc – Kuchárska kniha Dobrá vareška
Dizajn ako pomoc – Kuchárska kniha Dobrá vareška
Dizajn ako pomoc – Kuchárska kniha Dobrá vareška
Dizajn ako pomoc – Kuchárska kniha Dobrá vareška
Dizajn ako pomoc – Kuchárska kniha Dobrá vareška
Dizajn ako pomoc – Kuchárska kniha Dobrá vareška
Dizajn ako pomoc – Kuchárska kniha Dobrá vareška
Dizajn ako pomoc – Kuchárska kniha Dobrá vareška
Dizajn ako pomoc – Kuchárska kniha Dobrá vareška
Dizajn ako pomoc – Kuchárska kniha Dobrá vareška
Dizajn ako pomoc – Kuchárska kniha Dobrá vareška
Dizajn ako pomoc – Kuchárska kniha Dobrá vareška
Dizajn ako pomoc – Kuchárska kniha Dobrá vareška
Dizajn ako pomoc – Kuchárska kniha Dobrá vareška
Dizajn ako pomoc – Kuchárska kniha Dobrá vareška
Dizajn ako pomoc – Kuchárska kniha Dobrá vareška
Dizajn ako pomoc – Kuchárska kniha Dobrá vareška
Dizajn ako pomoc – Kuchárska kniha Dobrá vareška
Dizajn ako pomoc – Kuchárska kniha Dobrá vareška
Dizajn ako pomoc – Kuchárska kniha Dobrá vareška
Dizajn ako pomoc – Kuchárska kniha Dobrá vareška
Dizajn ako pomoc – Kuchárska kniha Dobrá vareška

Dizajn ako pomoc – Kuchárska kniha Dobrá vareška

Mgr. art. Lucia Blanáriková- hlavný autor
Marcel Benčík- pedagóg

Dizajn ako pomoc – Kuchárska kniha Dobrá vareška Kuchárska kniha Dobrá Vareška vznikla ako jeden z výsledkov projektu Spoločne za prijatie, v ktorom išlo o rozšírenie možností vzdelávania a zručností ľudí so špeciálnymi potrebami. Kuchárska kniha je vytvorená tak, aby týmto ľuďom a aj ostatným používateľom pomohla viesť samostatnejší život. K spolupráci na tvorbe knihy bola prizvaná Lucia Blanáriková, študentka grafického dizajnu Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. Podarilo sa jej nadviazať s klientmi dobrý kontakt a pochopiť ich potreby. Kniha je funkčná, a nenáročná na používanie. Kuchárska kniha obsahuje 18 receptov. Postup varenia každého receptu je vysvetlený krok za krokom ilustráciami a popísaný textom v ľahko čitateľnom štýle. Recepty sú rozdelené podľa častí dňa (raňajky, desiata, obed, olovrant, večera) a každá časť má svoju farbu. Toto farebné kódovanie pomáha ľuďom so špeciálnymi potrebami sa v knihe lepšie orientovať. Odmerný systém je založený na jednoduchom princípe. Na meranie surovín sú potrebné iba čajová lyžička, polievková lyžica, hrnček, misky a hrnce. Tento jednoduchý systém výrazne uľahčuje prácu v kuchyni. Layout knihy je jednoduchý a prehľadný. Ilustrácie sú v knihe bez zbytočných detailov, ktoré by ľudí so špeciálnymi potrebami zbytočne mýlili a vyrušovali. Kniha je zviazaná špirálovou väzbou, ktorá zaručuje ľahkú manipulovateľnosť. Kuchárska kniha vznikala postupne, všetky recepty boli testované a overované s klientmi centra Impulz v Bratislave. Na knihe sa podieľal tím odborníkov pracujúcich s ľuďmi s mentálnym postihnutím. Kniha Dobrá vareška je inovatívnou pomôckou pri varení. Svojou jednoduchosťou a hravosťou je nápomocná aj iným cieľovým skupinám: starším ľuďom alebo deťom. Na záver treba podotknúť, že kuchárska kniha Dobrá vareška, ktorú vydalo PSC Impulz, je druhým, zjednodušeným vydaním diplomovej práce Lucie Blanárikovej, nakoľko finančné možnosti centra si vyžadovali vytvorenie menej nákladnej verzie.

Škola:
Vysoká škola výtvarných umení
Klient:
Pracovno-socializačné centrum Impulz, Bratislava
NCD ročník:
Národná cena za komunikačný dizajn 2016
NCD kategória:
Študentský komunikačný dizajn

Súvisiace diela

Prejsť na diela
Skip to content