Téma prvá_2020

Nikto nemôže a my ani nechceme zostať ľahostajní k tomu, čo sa deje okolo nás, napokon s dôsledkami pandémie sa stretávame a bojujeme všetci. Rovnako všetci podvedome vyhľadávame pozitívne informácie, veď dnes ich potrebujeme viac ako kedykoľvek predtým. Najmä vďaka nim nemusíme sústavne spracovávať množstvo faktov, grafov, predpovedí a vedecky či pseudovedecky podložených prognóz, ktorými sme dennodenne atakovaní a zahlcovaní.

To, že vám ponúkame čítanie príspevkov zo sveta dizajnu, z ktorých viaceré sú tematicky veľmi vzdialené aktuálnej situácii, znamená, že sa nechceme a ani nemôžeme uzavrieť do zvláštnych mikrosvetov, v ktorých v súčasnosti žijeme a mnohí aj pracujeme. Nedokážeme cestovať, ale o výstave v teraz pre nás neprístupnej krajine – Francúzsku a umelcovi, akým bol Raoul Dufy, čítať môžeme. U nás si môžete prečítať o nových knihách, ktoré sú o živote a tvorbe známych dizajnérov, medzi ktorých nesporne patrí Karol Rosmány, autor loga Verejnosť proti násiliu. V starostlivo koncipovanej knihe spoznáte slovenských architektov a slovenské kúpele, ktoré postavili, v nasledujúcej si pripomeniete dielo Karola Kállaya, najznámejšej osobnosti našej módnej fotografie. K móde sa viažu aj ďalšie dva príspevky e-designumu – jeden k nedávnej minulosti, ktorý predstavuje zbierkový predmet z nášho múzea spojený s menom Vlasty Hegerovej a ten druhý je rozhovorom s Lay Sedlákovou, úspešnou slovenskou dizajnérkou pôsobiacou v Prahe.

Zo zbierkových predmetov Slovenského múzea dizajnu vás chceme upozorniť aj na plagáty Ivana Štěpána k filmu zo šesťdesiatych rokov Sladký čas Kalimagdory. Obsah článku o výstave Foodprint, ktorá mala vernisáž v Galérii dizajnu Satelit, je pre dnešok veľmi symptomatický. Hoci výstava s medzinárodným obsadením bola vyvrcholením takmer ročného úsilia viacerých škôl, pre bratislavskú verejnosť bola prístupná iba niekoľko dní. Predstavujeme aj študentskú súťaž Cena profesora Jindřicha Halabalu 2019, jej účastníkov a víťazov. Veríme, že vás zaujme spomienka na legendárneho múzejníka Floriana Hufnagla, ktorý výraznou mierou už v minulom storočí ovplyvňoval myslenie o dizajne. Zverejnili sme aj rozhovor s neznámou slovenskou dizajnérkou Helenou Suchou, ktorý súvisí s našimi dejinami dizajnu. Vedeli ste, že podnik Chemosvit vo Svite bol svojho času jediný a najväčší chemický a tlačiarensky podnik v celom Československu? Na konci februára sme vám ponúkli pozvánku na Festival kritického dizajnu a umenia Uroboros, ktorý sa pod názvom Dizajn v znepokojivej dobe mal uskutočniť v priestoroch Centra súčasného umenia DOX v Prahe, a v ktorej sa okrem iného píše: „Dizajn, ktorý bežne chápeme ako problem-solving disciplínu, môže byť aj problem-finding disciplína. Namiesto hľadania odpovedí na priemyslom či spoločnosťou definované problémy, môže dizajn definovať nové problémy, ktoré nás ešte len čakajú v budúcnosti…“

Na našej stránke môžete nájsť aj niekoľko užitočných rád, ktoré by vám mali pomôcť preplávať cez veľkú bariéru vyhlášok a opatrení, ktoré sú symbolom dneška, rovnako ako aj krátke správy o tom, ako dizajnéri a dizajn chcú a dokážu aktívne bojovať s dobou korony. Určite vo vlastnom záujme sledujete dôležité médiá ako aj iné webové stránky, ale my sme sa zamerali na vašu a našu špecializáciu – odbor dizajn a činnosti, ktoré s vykonávaním tejto profesie súvisia. Úprimne dúfame, že vám naše rady a odporúčania či možnosť aspoň online navštíviť zatvorené galérie a inšpirovať sa napríklad aj tým, ako zvládať domáce vzdelávanie.
Chceme byť osožní.

Milí priatelia, nech sa vám dobre číta! A nech sa vám dobre darí!