Písma čísla 1/2024

Časopis Designum už niekoľko ročníkov poskytuje priestor na prezentáciu nových písiem, ktoré vznikli za posledné obdobie na Slovensku. Naším zámerom je písma nielen prezentovať, ale prostredníctvom využitia v nadpisoch jednotlivých príspevkov ich aplikovanie aj sprostredkovať v praxi. V tomto ročníku pokračujeme v prezentácii študentských písiem, ktoré vznikli na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v ateliéri Typolab pod pedagogickým vedením Pala Bálika a Michala Tornyaia. Hoci mnohé z nich boli podporené výučbou v spoločnom ateliéri, ich rozmanitosť je výsledkom individuálnych prístupov v tematickom a technickom stvárnení. V tomto čísle sme použili v nadpisoch písma Urbaniq, Daisy, Monotile od Terezy Umlaufovej.

Tereza Umlaufová

Tereza Umlaufová je študentka prvého ročníka magisterského stupňa v ateliéri Typolab, Katedra vizuálnej komunikácie Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave. V súčasnosti je na pracovnej stáži v dánskej písmoliarni Playtype. Písma Urbaniq, Daisy, Monotile vytvorila ako svoju bakalársku prácu.

Písmo URBANIQ navrhnuté pre návrhára Zigmunda je monolineárny font, ktorý vychádza z geometrických tvarov. Zigmundove modely nachádzajú estetiku v konštrukcii a veľký vplyv naň má aj brutalistická architektúra, ktorou sa inšpiruje aj URBANIQ. Znaky sú nekonvenčné a často až nečitateľné, ale vďaka kontextu ich možno rozlúštiť. Písmo má mnoho alternatívnych znakov navyše – alternatívy okrúhlych mínusiek (c, o, u) však majú funkčný charakter, aby text v sadzbe nepôsobil veľmi deravo.

Hravé písmo Daisy som navrhla pre návrhárku Bibi, ktorá kombinuje ženskú zmyselnosť s detským naivizmom. V jej modeloch často nájdeme symbol srdca či kvetov, ktoré som zakomponovala aj do písma v podobe alternatívnych znakov (o, i, j). Písmo je kontrastné a má dekoratívne pätky, ktoré pomáhajú opticky vyvážiť otvorené znaky (V, U, X). Modely Bibi sú vždy pomenované ženským menom, z čoho vychádza aj názov fontu. Daisy – v preklade sedmokráska – je navyše symbolom radosti a nevinnosti.

Monotile je písmo pre návrhára Mahonyho, v ktorého tvorbe sa miešajú vplyvy secesie, kubizmu a minimalistických geometrických strihov. Jeho modely sú charakteristické látkami, ktoré si sám navrhuje. Monotile je v preklade dláždenie, ktoré sa pravidelne neopakuje. Talianske kachličky sa stali Mahonyho hlavnou inšpiráciou v prvej kolekcii, s čím korešponduje aj fixná šírka znakov (0.5, 1, 1.5), takže v sadzbe do seba zapadajú ako dlaždice.


Celý článok nájdete v časopise Designum 1/2024 na s. 82. Viac informácií o predaji časopisu Designum.

Designum oslavuje tento rok 30. výročie svojho vzniku! Pri tejto príležitosti bola v Galérii dizajnu Satelit otvorená výstava a k prvému tohtoročnému číslu sme Vám pribalili malý darček v podobe zápisníka. 

Viac k téme v publikáciách

FONTS SK/Dizajn digitalizovaného písma na Slovensku (S. Čarnoký). Foto: Adam Šakový

FONTS SK/Dizajn digitalizovaného písma na Slovensku

Slovenské centrum dizajnu a vydavateľstvo Slovart
37,90
Kapitoly z dejín grafického dizajnu (Z. Kolesár). Foto: Adam Šakový

Kapitoly z dejín grafického dizajnu

Slovenské centrum dizajnu
11,50
Prejsť na publikácie