Ikona, správny názov pre stôl od firmy Karpiš

Pre firmu Karpiš je ikonický jedálenský stôl. Je to jediný výrobca na Slovensku, ktorý sa špecializuje na rozťahovacie jedálenské stoly z masívu. V tohtoročnej súťaži Národná cena za dizajn 2023 – Produktový dizajn získal stôl Ikona špeciálnu cenu v kategórii Domov & Verejný priestor. Navrhol ho Alojz Karpiš, vyrába sa v troch druhoch dreva a v desiatich rozmerových modifikáciách. Jeho prínosom sú CNC frézou vyrezaný tenký profil pevnej stolovej dosky, bezpečnosť, ktorú zabezpečujú oblé rohy, a možnosť zväčšiť dĺžku stola, pričom sa nohy posúvajú na kraj a nezavadzajú. Ako sa uvádza v popise stola – rozkladanie je riešené front- slide, výsuvom so skrytou butterfly prídavnou doskou. Použitý materiál je drevo a kov.

Príchod do Prievidze, kde firma sídli, cez mierne zvlnenú krajinu, zafarbenú typickými jesennými farbami, bol vizuálne veľmi príjemný. Takým bolo aj stretnutie so zakladateľom, majiteľom a dizajnérom firmy Karpiš nábytok, s. r o., Alojzom Karpišom a Jaroslavom Mišíkom, obchodno-technickým manažérom.

Prievidza ponúka nečakané zážitky pre rôznych návštevníkov. Pre turistov pohorie Vtáčnik, pre milovníkov histórie Bojnický zámok a banícky kraj môže byť zaujímavý pre objaviteľov priemyselnej histórie kraja. Pre mňa špeciálne emotívne pôsobila blízkosť už neexistujúcej fabriky Tatra nábytok Pravenec, ktorú sme aj s kolegyňou Adrienou Pekárovou navštívili v roku 2004. Stoličky, ktoré sme tam našli, stali sa základom pre vznik Slovenského múzea dizajnu v Hurbanových kasárňach. Cestou do Prievidze som si uvedomila, že nie náhodou firma Karpiš na výrobu nábytku – špeciálne stolov z masívu – vznikla práve tu. Otec aj starý otec Alojza Karpiša boli stolári a paradoxne otec, ktorý robil 42 rokov v Tatra nábytku Pravenec, ho odhovoril, aby šiel na strednú odbornú nábytkársku školu do Spišskej Novej Vsi, lebo poznal prácu jej absolventov. Aj to bol dôvod, prečo Alojz Karpiš skončil chemickú priemyslovku. To mu však nezabránilo tráviť voľný čas v jeho stolárskej dielni.

Alojz Karpiš, majiteľ
a dizajnér firmy Karpiš.
Alojz Karpiš, majiteľ a dizajnér firmy Karpiš.

Firma Karpiš vznikla v roku 1992, keď svoj prvý stôl z masívu vyrobil vo vlastnej dielni a začal sa venovať už len výrobe nábytku z masívu. Alojz Karpiš spomína na svoj prvý stôl, ktorý odštartoval vznik skvelej nábytkárskej firmy: „… manželka šila podľa katalógu Neckermann, v ktorom sa mi zapáčil konferenčný stolík. Tým som začal. Nejakú skúsenosť som mal z otcovej dielne, kde sme robili aj jedálenské stoly. Sused mal na sídlisku predajňu s nábytkom a tam som ho doniesol. Ešte som neprišiel domov a už sa predal. Hneď som vyrezal ďalších päť. Vtedy bol veľký dopyt po zaujímavom nábytku a aj po jedálenských stoloch. Prvý bol pevný, o rozťahovacom som ani nesníval. Začínal som sám, neskôr sme boli traja.“

Alojz Karpiš:
komoda Creativ 72, 2017.
Alojz Karpiš: komoda Creativ 72, 2017.

Dopyt po stoloch z masívu donútil zakladateľa firmy odísť z domácej dielne, ktorá sa už nedala rozširovať, a presťahovať sa. Súčasná firma stojí na bývalom družstve Agrospol. Alojz Karpiš si zobral v roku 2005 úver a postavili nové haly. Už v roku 2006 začali s výrobou jedálenských stolov a ďalších doplnkov v nových priestoroch, ktoré tvorili sklady, sušiarne, výrobná hala, v súčasnosti pribudla nová, ktorá čaká ešte na skolaudovanie. Vo firme nezabúdajú na trvalú udržateľnosť, aj keď základ má v ekonomicky náročnej dobe. Budovu firmy som ľahko našla podľa striech, ktoré sú pokryté solárnymi panelmi. Majú vlastnú trafostanicu. Vo výrobe používajú vodu zo svojej studne a vyrábajú brikety z dreveného prachu a drvených zvyškov, ktoré predávajú.


Celý článok nájdete v časopise Designum 4/2023 na s. 30
Predaj časopisu Designum

Súvisiace diela

Prejsť na diela

Viac k téme v publikáciách

Drevo, dizajn a tradícia

Ústredie ľudovej umeleckej výroby
Prejsť na publikácie