Pozvánka do knižnice. Expati – Příběhy českých architektů a architektek v zahraničí

Expati (a expatky) prezentujú v tejto knižke svoje pútavé príbehy, ktoré sa odohrávajú po celom svete: od Spojených štátov amerických po Spojené kráľovstvo, Portugalsko, Dánsko, Švajčiarsko, Vietnam a Japonsko. Príbehy, v ktorých sa stretnete s takými menami svetovej architektúry ako Norman Foster, Bjarke Ingels, Thomas Heatherwick, Kenzo Tange a ďalší. Osobné príbehy architektov a architektiek zazneli prvýkrát v CAMP-e v rovnomennom cykle pod vedením architekta a popularizátora architektúry Adama Gebriana. Ide o výhradne súčasných architektov a architektky, ktorých môžeme nazývať mladými, niektoré odbočky sa venujú aj staršej generácii pôsobiacej v zahraničí. Pokiaľ holdujete podcastom, všetky prednášky sú k dispozícii zo záznamu.

Kniha však ponúka hutnejšiu látku a naozaj brilantnú redakčnú prácu s týmto materiálom v podobe textov a obrazov na sympatickom vreckovom formáte v prehľadnej a veľmi vydarenej grafickej podobe. Poctivé jazykové korektúry urobia aj z menej zdatných rečníkov zaujímavých rozprávačov. Výhodou oproti rozťahanejšiemu podcastu s častými neformálnymi odbočkami je aj prítomnosť dovysvetľujúcich poznámok. Číta sa jedným dychom ako cestopis, biografia i architektonický program. Jednotlivé kapitoly majú rovnakú štruktúru a nenachádza sa medzi nimi ani jeden slabší článok. Inkluzívnym jazykom je podaný napínavo namiešaný kokteil: muži, ženy, akadémia, biznis, koncepty, pamiatková starostlivosť, doprava i kultúra.

Vybrané príbehy sú naservírované v uvoľnenej, priateľskej a neformálnej atmosfére. Kurátorom sa podarilo rozprávať o javoch v disciplíne súčasnej architektúry vecne, neglorifikujú odliv mozgov ani nepredpisujú jedinú možnú životnú cestu. Adam Gebrian opäť pracoval so zdanlivo samozrejmou témou (áno, všetci sme boli v zahraničí a bolo to obohacujúce) a dokázal z nej vydestilovať vzdelávací materiál, ktorý divákov a čitateľov určite chytí a dovysvetlí čo-to o vzťahoch súčasných architektov a architektiek, ktorí sa pohybujú na medzinárodnej scéne. Snáď sa mu nestalo to, čo mnohým editorom a editorkám podobných výberov a nezniesla sa naňho drsná kritika, koho ešte zabudol. Lebo pokračovať v odbočkách by sa veru dalo. A dobrou správou je, že cyklus v CAMPe Praha aj pokračuje!

V knihe nájdete 10 príbehov, ktoré rozprávajú Jan Vranovský, Ondřej Tichý, Bára Šafářová, Dana Čupková, Jan Magasanik, Matěj Draslar, Marek Obtulović, Petr Štefek, Lenka Holcnerová a Veronika Martykán.

Adam Gebrian, Eugen Liška
Editor: Eugen Liška
Grafický dizajn: Ex Lovers + Jakub Hojgr (DDDS)
Jazyk: čeština
Vydavateľ: Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy 2022
Rok vydania: 2022
ISBN: 978-80-88377-47-4

Expati – Příběhy českých architektů a architektek v zahraničí. Autori: Adam Gebrian, Eugen Liška
Expati – Příběhy českých architektů a architektek v zahraničí. Autori: Adam Gebrian, Eugen Liška