Dvojica, ktorá vie snívať dizajnom

Táto dvojica je v prostredí českého dizajnu malý úkaz. Dokáže kombinovať funkčnosť s hravou estetikou. Nerezignuje na vtip a napriek tomu nenavrhuje samoúčelné veci. Terezie Lexová a Štěpán Smetana na scéne nežiaria dlho, ich doterajšie návrhy ale dávajú tušiť, že to najlepšie majú ešte pred sebou. Za tým najkvalitnejším, čo doteraz navrhli, sa teraz obzerá výstava Out of the Blue v Moravskej galérii v Brne.

Terezie a Štěpán sa ako autorská dvojica dali dohromady v roku 2018. „Na prvý moment nášho stretnutia si nespomenieme, ale že to bola výhra, si uvedomujeme každý deň, keď potrebujeme podporu, rýchlu reflexiu nápadu alebo ruku navyše,“ spomínajú na začiatky svojej spolupráce. A tá priniesla plody hneď v prvom roku! Na Designbloku 2018 totiž získali svoje prvé spoločné ocenenie. Produkt Mirror Stage vyhral Najlepšiu kolekciu bytových doplnkov a ukázal, čo bude hlavnou devízou týchto dizajnérov – hravosť, ladnosť a tvrdošijné nabúranie formálnych konvencií. „Z ich návrhov hovorí radosť, ktorá sa prejavuje nielen v tvarovaní a skvelej práci s farbami, ale aj v tom, že ich realizácie majú moc tieto pozitívne emócie vyvolať,“ podčiarkuje kurátorka výstavy Out of the Blue Michaela Kádnerová ich najsilnejšiu stránku. Zjavné je to nielen na ich poslednom majsterštuku, teda kolekcii nábytku Hide and Seek pre hradeckého výrobcu nábytku Polstrin, ale aj v skorších návrhoch výkladov pre české obchody.

Pohľad do výstavy
Lexová&Smetana:
Out of the Blue
v Moravskej galérii v Brne.
Pohľad do výstavy Lexová&Smetana: Out of the Blue v Moravskej galérii v Brne.

Práve výklady určitým spôsobom predznamenali, aká úspešná táto dvojica bude. Predovšetkým tie pre kozmetické štúdio Silk Ferries na Senovážnom námestí v Prahe predstavovali to najlepšie, čo sa v lokálnych návrhoch výkladov v poslednej dobe urodilo. Každá z realizácií by mohla smelo konkurovať zahraničným luxusným brandom. Ba čo viac, pokojne ich tromfnúť. Autori sa nebáli mixovať prírodné materiály, textúry a farby. Výsledkom tak bola nápaditá scénografia, ohňostroj nápadov a malé umelecké diela, ktoré boli pre okoloidúcich vždy radosť sledovať. Nie náhodou sa im v roku 2022 podarilo začať spoluprácu s francúzskou značkou Hermès, pre ktorú sú kreatívne zrealizované výklady prioritou. A skúsenosť s návrhmi výkladných skríň boli zásadné aj pre výstavu v Moravskej galérii. „Veľký objem architektúry mal na výstave reprezentovať našu tvorbu v oblasti dizajnu výkladov, ktorej sa často venujeme. Chceli sme preto aj našu retrospektívu pojať viac scénograficky,“ približuje dvojica, ako pristúpili k svojej prvej veľkej prezentácii. Hoci „veľké“ sa hodí v tomto prípade skôr do úvodzoviek. Výstavný priestor, ktorý poskytuje posledné tri roky Moravská galéria výhercom súťaže Czech Grand Design (Terezie Lexová a Štěpán Smetana získali titul Grand designér/-ka na CGD 2022), je pomerne kurátorsky zložitý. Ide v zásade o dvoranu novo zrekonštruovaného Umeleckopriemyselného múzea. Vysoký priestor tiahnuci sa takmer k stropu galérie je prístupný z rôznych poschodí po lávkach a vyžaduje špecifickú architektúru výstavy, ktorá musí dbať na plasticitu a dynamickosť. Objekty sú preto často zavesené a zdanlivo levitujú v atmosfére múzea. „Bol to pre nás pomerne komplikovaný priestor, ktorý našimi očami nemusí napĺňať charakteristiku retrospektívnej výstavy,“ priznáva dvojica. Napriek tomu tu návštevník nájde väčšinu zásadných produktov, na ktorých Lexová so Smetanom v posledných piatich rokoch pracovali. A nie náhodou púta najväčšiu pozornosť pohovka Hide and Seek, modul Infinite a modulárna sedačka Seaside Sofa pre Polstrin.

Pohľad do výstavy
Lexová&Smetana:
Out of the Blue
v Moravskej galérii v Brne.
Pohľad do výstavy Lexová&Smetana: Out of the Blue v Moravskej galérii v Brne.

Infinite bol prvýkrát vystavený na Designbloku v roku 2022. Dvojica sama oslovila značku čalúneného nábytku, ktorá funguje už od roku 1932. A výsledkom bolo ocenenie Najlepší sedací nábytok roku. „Vďaka tejto úspešnej spolupráci sme v mladých dizajnéroch videli potenciál. Dostali tak od nás voľnú ruku na vytvorenie nového výrobku, ktorý v našom sortimente chýbal. A vznikla kolekcia sediaceho nábytku Hide and Seek.“ Približuje Valérie Turčeková, marketingová manažérka Polstrinu, genézu ich spolupráce. A ceny začal zbierať aj hravý a neortodoxný návrh sedačky inšpirovaný detskou záľubou v stavaní bunkrov.

Na prvý pohľad to vyzerá jednoducho. Klasický výrobca osloví mladých dizajnérov, začnú zbierať ceny a produkty sa predávajú jedna radosť. Také samozrejmé to ale, pochopiteľne, nie je. „Pre firmu ako je Polstrin je spolupráca s mladými dizajnérmi, ktorým ešte neuschol atrament na diplome, veľmi odvážny krok. Svedčia o ich vizionárskom, európskom pohľade a schopnosti rozpoznať kvalitu a potenciál návrhu. A to je veľmi veľa. Vnímam ako dôležité, že firma urobila rozhodnutie spolupracovať práve s týmito dizajnérmi. Bez tohto rozhodnutia by nevznikla víťazná kolekcia Hide and Seek a nenasledovali by ďalšie… Sami dizajnéri tiež niekoľkokrát spomenuli, že práve v tejto firme našli partnera, ktorý bol vždy pripravený hľadať riešenie,“ objasňuje kurátorka Kádnerová, že podobný úspech nie je samozrejmosťou. Relatívne špecifické je, že im Polstrin do ich odvážneho návrhu nezasahoval. „Na návrhoch sa nič nemenilo. Ako sa hovorí, bolo to na prvú dobrú,“ potvrdzuje Valérie Turčeková, že firma dala mladým dizajnérom úplne voľnú ruku. Na výsledku je to aj poznať. Hide and Seek má nezameniteľný rukopis. Pôsobí ako detská origami skladačka, a pritom sa javí pevne a pohodlne.


Celý článok nájdete v časopise Designum 2/2024 na s. 36. Viac informácií o predaji časopisu Designum.

Designum oslavuje tento rok 30. výročie svojho vzniku! Pri tejto príležitosti bola v Galérii dizajnu Satelit otvorená výstava a k prvému tohtoročnému číslu sme Vám pribalili malý darček v podobe zápisníka. 

Skip to content