Medzinárodná konferencia „MODERN HOUSING POSTWAR – CITIES OF TOMORROW?“

Prednáška
14. októbra 2024 – 15. októbra 2024

Pri príležitosti 60. výročia sídliska „Halle-Neustadt“ sa v dňoch 14. a 15. októbra 2024 bude v Halle konať medzinárodná konferencia „MODERN HOUSING POSTWAR – CITIES OF TOMORROW?“. V spolupráci s odborníčkami a odborníkmi z viacerých stredoeurópskych krajín, ktorí zastupujú vedecké inštitúcie, štátne úrady, samosprávy i občianske iniciatívy, si konferencia kladie za cieľ prezentovať nielen lokálne témy povojnovej bytovej výstavby v Nemecku, ale najmä širší kontext masového bývania v strednej Európe.

Na konkrétnych príkladoch sa predstavia projekty sídliskovej výstavby naprieč celou strednou Európou a následne sa bude v štyroch paneloch diskutovať o ich súčasnom stave, využití a budúcnosti, ako aj o príkladoch dobrej praxe, ktoré môžu slúžiť ako inšpirácia pre udržateľný rozvoj sídlisk z druhej polovice dvadsiateho storočia. Pred a po konferencii sa uskutočnia spoločné prehliadky okolia Halle-Neustadt s miestnym sprievodcom.

Za slovenskú stranu na konferencii vystúpi historik a teoretik architektúry Mgr. Peter Szalay PhD. z Historického ústavu SAV, ktorý bude hovoriť o bratislavskom sídlisku Petržalka s dôrazom na jeho transformáciu v posledných desaťročiach.

Konferencia je určená pre medzinárodnú odbornú, ako aj laickú verejnosť so záujmom o povojnovú modernú architektúru. Jazykom konferencie bude angličtina. Na podujatie je potrebné sa vopred zaregistrovať, účasť je bez poplatku.

Slovenské centrum dizajnu, ako zakladajúci člen medzinárodnej skupiny ETOM NEB-Lab, je spoluorganizátorom konferencie „MODERN HOUSING POSTWAR – CITIES OF TOMORROW?“.

Hlavný organizátor: ETOM NEB-Lab

ETOM-NEB-Lab  je zoskupenie inštitúcií a iniciatív zaoberajúcich sa rôznymi aspektmi medzivojnovej a povojnovej moderny. Cieľom je budovanie a rozvíjanie medzinárodných spoluprác so zameraním na uchovávanie, znovuobjavovanie a propagáciu kultúrneho dedičstva 20. storočia, hľadanie inšpirácie pre aktuálne výzvy v oblasti dizajnu a architektúry až po realizáciu konkrétnych spoločných aktivít a projektov pod záštitou New European Bauhaus.

Pozrite si program konferencie.
Zaregistrujte sa na podujatie.

Lichthaus

Dreyhauptstrasse 3, 06108 Halle, Nemecko

Otváracie hodiny

Skip to content