Národná cena za dizajn 2024 odhaľuje nominácie za najlepší komunikačný dizajn

Najväčšia prehliadka slovenského komunikačného dizajnu prináša nominácie 21. ročníka NCD, ktoré spolu s ďalšími vybranými dielami predstaví naživo verejnosti na jesennej výstave

Medzinárodná porota, zložená z uznávaných odborníkov v rôznych oblastiach komunikačného dizajnu, sa 1. – 2. júla stretla v Hurbanových kasárňach, aby hodnotila a posudzovala 155 postúpených prác v 2. kole hodnotenia 21. ročníka Národnej ceny za dizajn 2024.

Sedemčlenná porota v zložení Juraj Blaško (SK), Zuzana Husárová (SK), Róbert Slovák (SK), Vasyl Kosiv (UA), Filip Blažek (CZ), Justyna Kucharczyk (PL) a Eduardo Barrera Arambarri (MX) po dvoch intenzívnych dňoch hodnotenia vybrala 140 diel na výstavu a z nich 38 nominácií v kategóriách – Kampaň, Identita, Knihy a publikácie, Digitál, Priestor, Písmo, Obal a objekt, Plagát a vizuál, Nové horizonty a Študentský dizajn. Tento rok sa porota rozhodla neudeliť nominácie v kategórii Dizajn v pohybe,ale diela uvidíte na výstave. Na mená laureátov si počkáme do 11. novembra v divadle Nová Scéna.

Tento rok bolo do Národnej ceny za dizajn 2024 – komunikačný dizajn prihlásených rekordných 555 prác. Porota posunula do druhého kola 155 z nich. Ani z tohto užšieho výberu však nebolo jednoduché vybrať nominácie a víťazov. Avšak do kategórie „Dizajn v pohybe“ nebolo prihlásených dosť projektov, ktoré by spĺňali náročné požiadavky poroty a preto sme v tejto kategórii neurčili žiadneho víťaza a ani nomináciu. Tieto čísla ukazujú, že kvalita komunikačného dizajnu na Slovensku je na vysokej úrovni a vzniká mnoho projektov, ktoré ich autori a autorky s ochotou prihlasujú do súťaže, aby sa konfrontovali s ostatnými. Je to zrkadlo dobrej kondície vizuálnej kultúry na Slovensku za posledné dva roky,uviedol Juraj Blaško, kurátor a porotca NCD24.

So všetkými nominovanými prácami podrobnejšie oboznámime verejnosť počas leta, na našich sociálnych sieťach, pričom každý týždeň predstavíme jednu kategóriu. Laureátov oficiálne vyhlásime počas slávnostného galavečera na jeseň.

Zoznámte sa s nomináciami Národnej ceny za dizajn 2024 za najlepší komunikačný dizajn.

Kampaň

Identita

Knihy a publikácie

MYKO – Palo Bálik, Daniela Olejníková

Digitál

  • Atlas SNG – Filip Ruisl, Lukáš Štepanovský, (spoluautori – Katarína Vass, Igor Rjabinin, FrantišekMichal Sebestyén, Rastislav Chynoranský, Marián Horkovič, Romana Halgošová, Branislav Matis, LAB SNG)
  • Webová stránka pre NEXT – Robert Finkei, (spoluautor – Jon Dujaka)

Priestor

Písmo

Obal a objekt

Plagát a vizuál

Nové horizonty

Študentský dizajn

Tlačová správa_Nominácie_NCD24

Skip to content