Plesové šaty zo salónu Styl

Styl – jedna z najzaujímavejších značiek socialistického Československa, ktorá nadviazala na medzivojnovú tradíciu firmy Rosenbaum. V roku 1948 bola firma znárodnená a začlenená do národného podniku Oděvní tvorba, po jej zániku v roku 1954 prišiel salón o svoj pôvodný názov. Pod novým menom Styl už patril pod národný podnik Módní závody Praha. Až do roku 1960 tu bol činný ako návrhár Niko Pauzdr, o päť rokov nastúpila Jana Novotná, v roku 1968 ju vystriedala Zdena Bauerová.

Dvakrát ročne vznikala v salóne Styl kolekcia okolo 70 modelov, okrem toho sa napĺňali predstavy klientov i v samostatných zákazkových modeloch, tvoril sa šatník podľa ich konkrétnych potrieb. V ponuke bola tiež možnosť vyhotovenia modelu v oblasti kožušníctva, modistva a šitie bielizne. Tunajší klienti mali výnimočné možnosti ponuky materiálov, ktoré sa dodávali v malých množstvách z Francúzska, Nemecka či Talianska. Zdena Bauerová pravidelne cestovala do zahraničia, preto bola jej  tvorba zárukou aktuálnych módnych trendov.  V osemdesiatych rokoch na kolekciách Stylu pracovali tiež mladé absolventky VŠUP, napríklad Tatiana Kovaříková či Helena Krbcová.

Plesové šaty zo salónu Styl, zbierka SMD, MT 141. Foto Jana Hojstričová.
Plesové šaty zo salónu Styl, zbierka SMD, MT 141. Foto Jana Hojstričová.
Iva Mojžišová-Červeňanská na plese v roku 1957, súkromný archív.
Iva Mojžišová-Červeňanská na plese v roku 1957, súkromný archív.

Salón navštevovali manželky prezidentov, herečky, ale i všetci tí, ktorí v novej spoločnosti niečo znamenali. Od roku 1945 sa stala pravidelnou klientkou i Ňuta Červeňanská, absolventka umenovedného odboru na UK v Prahe a manželka Jána Červeňanského, dlhoročného prednostu ortopedickej kliniky v Bratislave. V salóne bola realizovaná prevažná časť jej šatníka. Zároveň tu šili v roku 1957 aj plesové šaty z hodvábneho tylu pre jej dcéru, vtedy len osemnásťročnú Ivu, po vydaji Mojžišovú. Púdrovo-zelené šaty patria v Slovenskom múzeu dizajnu k jedinečným príkladom plesovej módy päťdesiatych rokov. Sukňová časť je bohato riasená s niekoľkými vrstvami spodničiek, živôtik so zapínaním na zips je riešený dekoratívnym skladaním tylu. Dekolt a ramienka sú zvýraznené tylovými volánikmi, akcentovaný s ružovou silonovou kvetinou v dekolte.