Designblok 2024

Festival
2. októbra 2024 – 6. októbra 2024

26. ročník najväčšej prehliadky dizajnu a módy v strednej Európe sa nesie v téme MLADOSŤ. Aj tento rok zavedie Designblok návštevníkov na mimoriadne miesta po Prahe. Festival sa vracia na Pražský hrad, ktorý sa tešil v rámci minulého ročníka mimoriadnej odozve, a už tradične ponúkne výstavné priestory aj Umeleckopriemyselnému múzeu v Prahe, ktoré sa premení na výstavný dom MLADOSŤ. Návštevníci sa tiež prvýkrát v rámci Designbloku pozrú do hlavnej historickej budovy Múzea mesta Prahy, ktorá nedávno prešla citlivou rekonštrukciou.

Festival ponúkne novinky českého i zahraničného dizajnu od stoviek vystavujúcich, veľkú retrospektívnu sólo výstavu Bohuslava Horáka, a tiež kurátorovanú výstavu High Craft v Jazdiarni Pražského hradu, ktorá poskytne nový pohľad na tradičné remeslá a inovácie, a návštevníkom priblíži vysoké estetické štandardy aj zodpovedný prístup k výrobe. Ďalej ponúkne prehliadku mladých talentov v rámci výstavy Designblok Diploma Selection, ktorá priblíži prácu študentov stredoeurópskych škôl a univerzít, a súťaž a výstavu Designblok Talent Cards, ktorá dáva priestor vyniknúť výnimočným študentom designu.

Nebude chýbať bohatý sprievodný program v podobe vzdelávacích prednášok, diskusií, módnych prehliadok, súťaží a odborových stretnutí.

Expozície na Designbloku sú rozdelené na Superstudio a Openstudio.

Superstudio je priestor pre expozície firiem, výrobcov a obchodov. Predstavujú sa tu novinky českých a svetových výrobcov, ktorí prezentujú výrobky vzniknuté zo spolupráce so špičkovými dizajnérmi. Práve spolupráca s dizajnérmi je základným kritériom pri výbere vystavovateľov. Predstavujú sa tu všetky oblasti designu, predovšetkým však nábytok, svietidlá a bytové doplnky.

Openstudio je priestor na expozície dizajnérov, dizajnérskych štúdií a škôl. Laboratórium súčasného dizajnu, kde sa prezentujú produktoví dizajnéri, módni návrhári, dizajnéri šperku, ilustrátori. Primárne sa jedná o výstavy prototypov a malosériovej výroby bez účasti komerčného výrobcu.

Pražský hrad

Skip to content