SPOLU

Výstava
4. septembra 2024 – 28. septembra 2024

Vernisáž: 3. september 2024, 18:00

Výstava prezentuje návrhy dizajnéra Ferdinanda Chrenku a študentské projekty vytvorené pod jeho vedením v spolupráci s firmami BERNDORF- SANDRIK, TON, EGOE a CHIRANA-MEDICAL. Súčasťou výstavy sú porcelánové projekty CINK a CUCEJ a gramofóny LOWRYO a LUCIO od Ernesta Marka.

Názov SPOLU odkazuje na tri desiatky rokov trvajúcu spoluprácu pedagóga a študentov a tiež na rovnako dlhú tradíciu spolupráce ateliéru s firmami.

Ateliér Industrial dizajn na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave je považovaný za predstaviteľa kreatívneho priestoru, ktorého náplňou je v prvom rade spolupráca s firemným prostredím. Intenzívna kooperácia s domácimi i zahraničnými výrobcami, inštitúciami a organizáciami poskytovala študentom nenahraditeľnú skúsenosť pre ich budúci rozvoj a prácu profesionálneho dizajnéra. Väčšina semestrálnych prác prezentuje projekty pre konkrétne firmy, ateliér sa však venoval aj celospoločenským témam ekologického charakteru s cieľom pomôcť, informovať alebo vzdelávať. Na študentov ateliéru boli kladené nemalé nároky. Často obmedzenia výrobnou technológiou, zvolenými materiálmi a víziou danej firmy. Napriek tomu (alebo možno práve vďaka týmto obmedzeniam) prichádzajú so zaujímavými nápadmi a inováciami. Ich nápady nezostávajú v rovine konceptu, študenti sú vedení k realizácii návrhu. Kreatívny koncept pretvárajú do podoby funkčného životaschopného prototypu, ktorý je v mnohých prípadoch pripravený na sériovú výrobu.

V rámci výstavy sú predstavené výsledky spolupráce ateliéru s významnými partnermi z Českej republiky a zo Slovenska – s firmami BERNDORF- SANDRIK, TON, EGOE a CHIRANA-MEDICA a fragmenty z tvorby Ferdinanda Chrenku. Tieto dopĺňa vybraná kolekcia prác z ďalších dvoch projektov – Cink a Cucej – a tiež stôl a stoličky z kolekcie Rádius navrhnuté Ferdinandom Chrenkom pre prezentáciu projektu Príbor.

Koncepcia výstavy SPOLU: doc. Ferdinand Chrenka, akad. soch., Mgr. art. Eva Veselá, ArtD. Inštalácia: doc. Ferdinand Chrenka, akad. soch.

Vystavujúci autori a autorky: Ferdinand Chrenka, Eva Veselá, Miro Gasidlo, Pavol Soukal, Radovan Labaš, Ernest Marko, Aneta Mintálová, Beata Juritková, Zuzana Kasanová, Nina Neuhausová, Viktória Feherová, Sofia Rondošová, Vira Fesenko, Samo Hartiník, Pavol Mazúr, Tomáš Ružinský, Lenka Abonyiová, Vlasta Kubušová, Peter Kuliffay, Jakub Jarcovják, Peter Korecký, Barbora Kvietková, Simon Galanský, Laura Šunová, Matuš Lagin, Viktor Tabiš, Eva Mafková, Katarína Jurčišinová, Lucia Šúpolová, Matt Danko, Natália Adamčíková, Patrik Ďurdík, Sofia Poljaková, Katarína Raškovičová

Poďakovanie za spoluprácu na projektoch a výstave: Ing. Štefan Janček,Ing.Tomáš Halmo,MgA.Martin Holík,
PhDr. Radoslav Behul,Ing. Milan Dostalík, Ing. Ondřej Sazima, doc.Mgr.art.Markéta Nováková ,ArtD. Mgr. Art. Michal Riabič, Miroslav Gasidlo, Ing. Eduard Herber,Jozef Rybanský, Ing.Alena Kazimírová, Ing.Luboš Šuriansky

Slovenský inštitút v Budapešti

Budapest, Rákóczi út 15, 1088 Maďarsko

Otváracie hodiny

Pondelok - štvrtok 10:00 - 16:00, piatok 10:00 - 14:00

Skip to content