Interiéry roka rozkročené medzi Česko a Slovensko

Súťaž Interiér roka už deväť rokov popularizuje profesiu českých i slovenských architektov a interiérových dizajnérov, ktorí rok čo rok vytvárajú skvelé a nevšedné interiéry na svetovej úrovni. Okrem veľkého množstva inšpiratívnych súkromných bytov v kategórii novostavba alebo rekonštrukcia sa najmä verejné interiéry rozkročili od súkromnej kaplnky cez reštaurácie, hangár a materské školy až po hodinový hotel. V mnohých kategóriách sa pravidelne umiestňujú najmä výnimočné slovenské interiéry.

Je interiér dôležitý?

Súťaž Interiér roka vznikla v roku 2015 na základe impulzu mnohých architektov a interiérových dizajnérov, ktorí vtedy intenzívne spolupracovali s usporiadateľom súťaže pražským Inštitútom bytového dizajnu. Upozorňovali na to, že v tom čase nebol interiér stredobodom záujmu žiadnej zo súťaží ani ocenení, a možno aj vďaka tomu laickou, ale aj odbornou verejnosťou prerastá intenzívny názor, že vnútorný priestor nie je zase až taký dôležitý. Pred mnohými rokmi architektka Eva Jiřičná v rozhovore pre Lidové noviny okrem iného spomenula: „Architekti by najradšej pracovali len na domoch, pretože si myslia, že sú najdôležitejšie, nie je to ale pravda. Exteriér je síce interiér mesta, väčšinu času ale trávime vo vnútri budov a interiér, ktorý nefunguje, náš život ničí oveľa viac ako škaredá fasáda.“ Inštitút bytového dizajnu sa teda rozhodol jej krédo rozvíjať a fenoménu zabúdaných interiérov čeliť, a to na oboch stranách pôvodnej historickej hranice.

Víťaz kategórie Hlasovanie verejnosti
Vinohradský zen, Praha. Autori: Pavel Paseka
a Martin Žatečka, studio ARCHISTROJ,
spolupráce František Bosák a Jolana Bosák
Macháčková, studio ATELIER HORIZONT.
Foto: Václav Novák
Víťaz kategórie Hlasovanie verejnosti Vinohradský zen, Praha. Autori: Pavel Paseka a Martin Žatečka, studio ARCHISTROJ, spolupráce František Bosák a Jolana Bosák Macháčková, studio ATELIER HORIZONT. Foto: Václav Novák

Viac ako tisíc správ o stave vnútorného priestoru

V súlade s pravidlami súťaže musia byť vždy všetky súťažné interiéry dokončené v jedinom roku. Za osem predchádzajúcich ročníkov sa tak súťaž de facto stala akýmsi lakmusovým papierikom a pravidelnou správou o vývoji a stave interiérov v Českej a Slovenskej republike, a to vždy za daný rok. Aj vďaka tomu dokáže byť silným inspiračným zdrojom pre širokú verejnosť, ale aj užitočnou informačnou databázou pre médiá. Od založenia súťaže Interiér roka bolo do nej prihlásených 1 407 interiérov, všetky sú uverejnené na jej stránkach.

Nejde len o architektonický odbor

O víťazoch rozhoduje osemnásťčlenná odborná porota pod vedením emeritného rektora pražskej Vysokej školy umeleckopriemyselnej, architekta a dizajnéra, profesora Jiřího Pelcla. V minulom ročníku v medzinárodnej porote zasadali napríklad aj predseda Slovenskej komory architektov Iľja Skoček, slovenská dizajnérka Veronika Kotradyová, taliansky interiérový dizajnér Danile Daminelli, dánsky architekt Rasmus Kruse Jensen, talianska architektka Daniela Colli, grécky interiérový dizajnér Vangelis Bonios. Okrem architektov a interiérových dizajnérov zasadli v porote aj domáce osobnosti s výnimočnými výsledkami v oblasti vizuálnej kultúry, napr. filmová režisérka a producentka Hana Třeštíková, dizajnér Jakub Pollág, výtvarník Pasta Oner a ďalší. Odborová pestrosť poroty je zámerná. Snažia sa dosiahnuť to, aby výsledky plastickejšie zohľadňovali interiér ako multidisciplinárny, nielen architektonický odbor.

Víťaz kategórie Verejný interiér (obchody)
súťaže Interiér roka 2022 – SOM STORE,
Bratislava. Autori: Peter Gonda, spolupráca
Zoran Samoľ, Ľubomír Šoška, studio D415.
Foto: D415.studio
Víťaz kategórie Verejný interiér (obchody) súťaže Interiér roka 2022 – SOM STORE, Bratislava. Autori: Peter Gonda, spolupráca Zoran Samoľ, Ľubomír Šoška, studio D415. Foto: D415.studio
Víťaz v kategórii Verejný interiér
súťaže Interiér roku 2015 –
Kostol sv. Václava v Sazoviciach.
Autor: Marek Štěpán, ateliér Štěpán.
Foto: archív Interiér roka
Víťaz v kategórii Verejný interiér súťaže Interiér roku 2015 – Kostol sv. Václava v Sazoviciach. Autor: Marek Štěpán, ateliér Štěpán. Foto: archív Interiér roka

Metamorfóza reštaurácií a kaviarní

Zatiaľ čo široká verejnosť nachádza v súťaži Interiér roka najmä bohatý zdroj inšpirácie, odborníci oceňujú predovšetkým fakt, že súťaž dôkladne mapuje vývoj českých a slovenských súkromných aj verejných interiérov za predchádzajúcich osem rokov. Prvým absolútnym víťazom, a to za rok 2015, sa stala reštaurácia Café Záhorský, ktorú navrhli architekti Magdalena Rochová a Radek Jaroušek. Málokto si dnes uvedomuje, že práve toto obdobie stálo v Česku aj na Slovensku na začiatku výrazného zamerania majiteľov reštaurácií na dizajn. To, čo bolo v iných európskych krajinách v tom čase už úplne bežné, bolo u nás skôr výnimočné a majitelia reštaurácií okrem úctyhodných výnimiek neboli ochotní investovať do neunifikovaného dizajnu šitého naozaj na mieru. Situácia sa, našťastie, zmenila natoľko, že dizajn interiéru a kvalita ponúkaných služieb sú dnes vnímané ako rovnako určujúce pre spokojnosť zákazníka.

Osud interiérových trendov

O cenu Interiér roka sa môžu uchádzať iba realizácie navrhnuté profesionálmi a zrejme aj to je dôvod, že tie najlepšie súkromné interiéry obvykle nenasledujú klasické trendy, ako sa ich snažia ponúkať najmä niektoré časopisy o bývaní. Pri naozaj výnimočných projektoch možno vysledovať snahu o nadčasovosť, precízne premýšľanie o kontexte a dôsledný dialóg s investorom.


Celý článok nájdete v časopise Designum 4/2023 na s. 38
Predaj časopisu Designum