Džu Box

Džu Box je spoločná otvorená platforma mladých slovenských šperkárov, absolventov ateliéru šperku na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, ktorí svoje aktuálne kolekcie prezentujú verejnosti osobitými výstavnými formami. Šperky z Džu Boxu refl ektujú individuálne témy a podnety, predstavujú progresívne tendencie súčasného slovenského šperku ako nositeľného výtvarného objektu, v štýle ready to wear.

Džu Box na dizajn víkende v Pisztoryho paláci, 2011
Džu Box na dizajn víkende v Pisztoryho paláci, 2011

Projekt Džu Box sa sformoval v roku 2011 z iniciatívy Kristíny Hrončekovej, ktorá oslovila kolegov šperkárov s ponukou vystavovať šperky formou predajnej expozície v galérii Čin Čin.

Ako vznikla idea kolektívnej výstavy šperkárov s dôrazom na predaj dizajnérskych kúskov?

Kristína: Bolo to viac vecí dohromady, galeristka Dorota Vlachová má slabosť pre šperk a chcela nám dať priestor. Tiež sme chceli niečo spolu vytvoriť, stretávať sa. Počas štúdia je šperkársky život komunitný, pracuje sa v spoločnom ateliéri, to viacerým neskôr chýba. Džu Box je zameraný na vystavovanie a predaj nositeľných kúskov, čo vyplýva z našej potreby šperky nielen vystavovať, ale aj predávať. Pokračujeme tak trochu v tom, čo v minulosti začala galéra Nuée. „Zoznamovať“ verejnosť so súčasným autorským šperkom. V lete sa uskutočnili pracovné stretnutia, na ktorých sa spoločne riešili inštalácia aj názov zoskupenia. Víťazne z viacerých návrhov vyšiel Džu Box (slangový výraz pre šperkovnicu) a od toho momentu sa používa pre výstavy pod spoločnou hlavičkou. Po úspešnej prezentácii v galérii Čin Čin, kde sme ako inštalačné prvky použili kartónové „boxy“ sa ďalšia akcia konala na bratislavskom Dizajnvíkende 2011 v Pisztoryho paláci, kde sa v relatívne skromnejšom priestore uplatnili ako prepájajúci článok menšie papierové škatuľky slúžiace ako podstavce, aj ako obalový materiál.

O tom, že ide o voľné zoskupenie šperkárov, svedčí ďalšia z výstav Džu Box II v galérii Čin Čin, keďže zloženie vystavujúcich autorov sa čiastočne obmenilo. Inštaláciu s využitím rôznorodých rámov obrazov pripravili Lucia Gašparovičová a Andrea Ďurianová a výstava bola vzápätí prenesená aj do galerijných priestorov Slovenského inštitútu vo Viedni.

Džu Box Strieborná nedeľa v galérií Čin Čin 2011
Džu Box, Strieborná nedeľa v galérií Čin Čin, 2011

Súvisiace diela

ŠPERK AKO NIEČO

ŠPERK AKO NIEČO

Lucia Gamanová
Karol Weisslechner
Okuliare ako šperk a šperk ako príbeh

Okuliare ako šperk a šperk ako príbeh

Dana Prekopová
Pavel Kahotský
Anastázie Kahotski Aleinikava
Porcelánová šperkovnička Korzo

Porcelánová šperkovnička Korzo

Jana Spišáková
Štefan Sekáč
Diana Hežel
Hazel Egan
Prejsť na diela