Prelistujte si prílohu Denníka N k Roku slovenského dizajnu a NCD

Pri príležitosti Roku slovenského dizajnu sme pripravili v spolupráci s Denníkom N špeciálnu prílohu, ktorú nájdete v tlačenom vydaní 30.11. V prílohe sme zhrnuli naše zahraničné aktivity a výstavy, rovnako si budete môcť prečítať o tom, čo inšpirovalo autorov a autorky diel nominovaných v Národnej cene za dizajn 2020 a 2021.

RSKD-SCD-DENNIKN-INZERCIA-V2

Pre nás je každý rok rokom slovenského dizajnu. Bol takým rok minulý a bude aj budúci. Slovenský dizajn si to zaslúži. V roku 2021 má SCD 30 rokov a vďaka Ministerstvu kultúry SR aj oveľa lepšiu príležitosť na adresné prepojenie jednotlivých inštitúcií a aktérov pôsobiacich v oblasti dizajnu, vďaka čomu realizujeme mnohé významné domáce a zahraničné projekty. Dôraz kladieme najmä na prezentáciu slovenského dizajnu v medzinárodnom kontexte a z toho vyplývajúcu spoluprácu na úrovni inštitúcií, výrobcov, štúdií a dizajnérov.

Napriek zložitej epidemickej situácii, v ktorej sa celý projekt realizuje, stále hľadáme nové cesty a spôsoby ako priblížiť slovenský dizajn širokej verejnosti. Aj vďaka spolupráci s RTVS dostávame slovenský dizajn na obrazovky v podobe archívnych materiálov relácie Noc v archíve a novovytvorených medajlónov slovenských dizajnérov. Spolupráca s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí SR a jeho slovenskými inštitútmi v zahraničí priniesla množstvo úspešných výstavných, prednáškových a audiovizuálnych projektov. Verím, že verejnosť doma i za našimi hranicami pochopila, že dizajn je dôležitá súčasť kultúrnej výbavy Slovenska. Počas RSKD 2021 je možné slovenský dizajn vidieť, zažiť aj počuť a my v Slovenskom centre dizajnu urobíme všetko preto, aby sa tak dialo aj naďalej.

Maroš Schmidt riaditeľ Slovenského centra dizajnu