Exkluzívna výstava umelkyne Daphne Guinnessovej zavítala do Bratislavy

Vďaka J&T Banke prišla na Slovensko výnimočná umelkyňa, milovníčka módy, zberateľka a hudobníčka Daphne Guinnessová. Klienti banky mali možnosť osobne sa s ňou stretnúť a porozprávať počas tradičného gala večera, ktorý banka zorganizovala. Daphne tiež osobne otvorila svoju exkluzívnu výstavu v Galérii mesta Bratislavy, v priestoroch Mirbachovho paláca.

Daphne Guinnessová na slávnostnom otvorení výstavy Queen of the night.

Pradedko Daphne Guinnessovej bol zakladateľom jedného z najznámejších írskych pivovarov Guinness. Daphne však podnikanie až tak neučarovalo, odmalička mala bližšie k umeleckým kruhom. Ovplyvnil ju priekopník surrealizmu, maliar Salvador Dalí, ktorý bol jej susedom neďaleko Barcelony. Daphne tiež pravidelne navštevovala večierky v newyorskom klube Studio 54. Práve tam sa stretávala manhattanská smotánka.

Vizáž a styling umelkyne naznačujú, že jej srdcovkou bol dnes už zosnulý britský návrhár Alexander McQueen. Jej šatník je akýmsi spojením nadčasovosti a extravagancie.

Výstava Queen of night bola pripravená presne na mieru a podľa požiadaviek Daphne. „Názov The Queen of the Night možno interpretovať viacerými spôsobmi, okrem iného aj reminiscenciou na postavu Kráľovnej noci z opery Čarovná flauta Wolfganga Amadea Mozarta, čo posilňuje dôraz na hudobnú tvorbu umelkyne. Odkazy na opernú predlohu nachádzame aj vo viacerých prezentovaných dielach a osobnosť Mozarta predstavuje akúsi linku s naším kultúrnym prostredím,“ vysvetlila kurátorka výstavy Lucia Ramljaková.

Expozícia je mozaikou zloženou z diel, na ktorých autorka spolupracovala s elitou svetovej fotografie, ako Nick Knight, David LaChapelle, Indrani či Luca Pizzaroni. Výstava je koncipovaná do siedmich celkov, každý z nich prezentuje iný pohľad na Daphne. Vizuálne a zvukové vnemy sprevádzajú návštevníka celou érou jej života. Interiér výstavy je kompletne zatemnený, aby diela dokonale vynikli.

„Aj pre mňa je táto výstava akýmsi prekvapením, pretože som ju predtým naživo nevidela. Keďže som však bola celý čas pri jej príprave a prežívala som celý proces realizácie, je pre mňa veľmi ťažké odosobniť sa. Asi by som výstavu nedokázala zhodnotiť úplne objektívne, som však veľmi poctená, že sa to podarilo a že tu môžem byť,“ zhodnotila umelkyňa Daphne Guinnessová.

„Unikátnosť, komplexnosť, modernosť. To sú atribúty, ktoré charakterizujú Daphne Guinnessovú a jej projekt. Zároveň sú to hodnoty, ktoré sú blízke aj nám. Som rada, že po niekoľkých unikátnych projektoch, na ktorých J&T Banka participovala v minulosti, tak môžeme nadviazať na tradíciu a opäť priniesť výstavu, ktorá je vrcholným predstavením roka,“ povedala Anna Macaláková, riaditeľka J&T Banky.

Generálna riaditeľka J&T Banky Anna Macaláková na otovorení výstavy.

Návštevníci si budú môcť unikátnu výstavu v Mirbachovom paláci pozrieť do 9. septembra. „Pre Galériu mesta Bratislavy je tento prestížny projekt vrcholom tohtoročnej výstavnej sezóny. Veríme, že priláka návštevníkov nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia,“ zhodnotil Ivan Jančár, riaditeľ GMB.

Vďaka podpore J&T Banky navštívili v minulosti Slovensko aj také osobnosti svetového umenia, akými sú David LaChapelle či Robert Wilson. Privátni klienti banky tak mali možnosť osobne sa s nimi stretnúť a porozprávať sa.